Beograd – Naučni simpozijum “Gradište – manastir u Paštrovićima”

 

 

manastir-gradiste-plakat

 

Mултидисциплинарни научни симпозијум по позиву “Градиште – манастир у Паштровићима”, одржаће се у Београду 12. и 13. новембра 2016. године. 

 

Овај симпозијум отворен је за јавност и један је у низу пригодних програма који се одржавају у години када се, према усменом предању, обиљежава 900 година постојања цркве Св. Николе (1116–2016), централне цркве манастира Градиште у Буљарици (Паштровићи). 

 

Симпозијум има два главна циља: 

crkva-sv-nikole– да окупи референтну научну и стручну јавност која ће, путем излагања и дискусија, објединити што више познатих података и понудити нова сазнања о овом манастиру, и 

– да утиче на подизање нивоа јавне свијести о значају и вриједностима манастира Градиште, као и сакралне и културне баштине, уопште. 

 

Рад симпозијума и богатог пратећег програма одвијаo се у неколико сегмената: 

– 4. и 5. новембра у кино сали Спомен дома „Црвена комуна“ у Петровцу на Мору 

– 6. новембра у манастиру Градиште и 

– 12. и 13. новембра у Етнографском музеју у Београду (кино сала; почетак рада 12. новембра у 11.00 часова, 13. новембра у 9.30 часова). 

 

Организатор симпозијума је манастир Градиште, уз подршку ЈУ Музеји и галерије Будве и Етнографског музеја у Београду, а пријатељи су Oпштина Будва, Туристичка организација Будва, Радио телевизија Будва, Радио телевизија Србије, “Cadmus Cineplex” (Будва), “Spidermax” – предузеће за дизајн, штампу и монтажу (Будва) и “Папалада” – ресторан рибље и медитеранске хране (Београд). 

 

ПРОГРАМ СИМПОЗИЈУМА

program

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =