Beograd – Susreti izabranih direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope

 

Logotip

 

 

SUSRET IZABRANIH DIREKTORA

NACIONALNIH BIBLIOTEKA JUGOISTOČNE EVROPE

 

 

Jelena DjurovicDirektorka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović učestvuje na susretu izabranih direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope koji se 14. i 15. juna održava u Narodnoj biblioteci Srbije. Tema sastanka je „Prekogranična distribucija i otkup knjiga“, a njemu će prethoditi književna manifestacija na kojoj će se predstaviti dvije književnice iz Bosne i Hercegovine, Lejla Kalamujić iz Sarajeva i Tanja Stupar Trifunović iz Banja Luke.

Sastanak direktora nacionalnih biblioteka Jugoistične Evrope organizuje se u okviru predsjedavanja Savezne republike Njemačke OEBS-u, a u saradnji Narodne biblioteke Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Njemačke i književne mreže Traduki. Književni susret organizuje se u saradnji sa Regionalnim vijećem za saradnju (RCC).

Knjige1TRADUKI je evropska mreža za književnost i knjige, u kojoj učestvuju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Švajcarska. Program podrške za prevođenje beletristike, savremenih naučnopopularnih knjiga i književnosti za djecu i mlade 20 i 21. vijeka ima za cilj da podstakne razmjenu između zemalja učesnica projekta. Mrežu TRADUKI pokrenuli su Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke, švajcarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Kancelarija saveznog predsjednika Austrije, Kultur Kontakt Austria, Gete-Institut,  Fondacija S. Fischer, Javna agencija za knjigu Slovenije (JAK), Ministarstvo kulture Hrvatske, Resor za kulturu Vlade Lihtenštajna, Fondacija za kulturu Lihtenštajn, Ministarstvo kulture Albanije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo kulture Ruminije i Ministarstvo kulture Crne Gore.