Berane – Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

 

 

05. jul 2011.
Berane, kuća vojvode  Gavra Vukovića, 20h.

 

IZLOŽBA SKULPTURA
MIODRAGA ŠĆEPANOVIĆA

 

U utorak, 5.jula sa početkom u 20 časova u kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama biće otvorena izložba skulptura Miodraga Šćepanovića.

Miodrag Šćepanović je rođen 1953. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCG-a od 1990. i Udruženja “Jesenji salon” Pariz od 2008. godine.

Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG (2003) i Prve nagrade za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu (2006).

U katalogu koji prati izložbu Mladen Lompar, književnik i likovni kritičar, između ostalog je zapisao: «Sve upućuje na vajarevu posvećenost poslu u tradicionalnom smislu-umjetnik koji se identifikuje sa izborom svoje misije. Ona je, prije svega, poštovanje jedinstvenog načina transponovanja figure u antropomorfni ili zoomorfni znak. Izuzetna skulptorska sigurnost u očiglednim i doziranim intervencijama i težnja da se ispoštuje prirodno stanje je ključna konstanta Šćepanovićevog rada.«

Likovni kritičar Slobodan Slovinić je, između ostalog, zapisao u katalogu :«Vrlo staložen i izuzetno smiren, Šćepanović nikada ne uzurpira i ne siluje kamenu masu. On je maksimalno poštuje, pomno uvažava, ispituje njene eksplicitno-estetske potencijale, kako bi ih u kreativnom postupku efektno valorizovao. Sa odricanjem joj se podaje, slijedi njena usmjerenja i povlađuje njenim vibracijama.«

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Slobodan Slovinić, slikar i likovni kritičar.

 

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIKU I NJEGOVIM RADOVIMA
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA LINK