Bijelo Polje – 42. Ratkovićeve večeri poezije

 

42. Ratkovićeve večeri poezije

 

42. Ratkovićeve večeri poezije će trajati od 3-22. septembra. Predviđeno je odvijanje programa u nekoliko  crnogorskih gradova (Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Rožaje i Cetinje). Po najavi organizatora, ovogodišnji Festival po svojoj strukturi i koncepciji će biti najsadržajniji do sada. U odnosu na programske segmente, kvalitet i broj učesnika kojih ove godine ima preko stotinu iz dvadeset zemalja, Ratkovićeve večeri će biti najbolja novija regionalna pjesnika manifestacija.

Ratkovićeve večeri predstavljaju najznačajniju crnogorsku i jednu od najuglednijih regionalnih pjesničkih smotri. Shodno inicijativi Ministarstva kulture, festival je prošle godine  proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a odlukom skupštine Opštine Bijelo Polje  ove godine je formirana Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije, što znači da će atraktivni književni i prateći  programi sa renomiranim domaćim i inostranim učesnicima trajati tokom cijele godine.

Manifestacija zadržava tradiciju prisustva specijalnog  gosta, koji će ove godine biti Kolja Mićević, pjesnik i prevodilac velikog međunarodnog ugleda, koji kao samostalni umjetnik živi i radi u Parizu. On je i vrsan izvođač lirske muzike na žičanim instrumentima i bjelopoljskoj publici pružiće svojevrstan doživljaj,  kao što će i naš drugi posebni gost,  Ibrica Jusić, koji će  održati koncert 17. septembra u Bijelom Polju.

Umjetnički direktor Festivala je Bogić Rakočević, predsjednik Savjeta festivala Pavle  Goranović, a menadžer Festivala Svetlana Sošić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje. Generalni medijski pokrovitelj je RTCG.

 

PROGRAM RATKOVIĆEVIH VEČERI POEZIJE
MOŽETE POGLEDATI AKO KLIKNETE NA
LINK