Bijelo Polje – Dani dijaspore-iseljenika


Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, organizuje četvrtu po redu manifestaciju „Dani dijaspore-iseljenika“ koja će u četvrtak 29. i petak 30. jula 2021. godine biti održana u Bijelom Polju.

Manifestaciju će, u četvrtak 29. jula sa početkom u 10:00h u Centru za kulturu, otvoriti predstava za đecu „Zaljubljeni vitez od Morače“ i animatorski program u izvođenju Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca.

Istog dana, sa početkom u 20:00h, u Kući Rista Ratkovića, biće održano pjesničko veče i izložba slika naših umjetnika iz dijaspore i Crne Gore. Na ovom događaju, prisutni će imati priliku da čuju i mini koncert gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Program manifestacije biće nastavljen u petak, 30. jula, kada će u Centru za kulturu, sa početkom u 10:00h, biti održan Okrugli sto na temu „Uloga dijaspore Crne Gore u procesu evropske integracije“. Na okruglom stolu izlaganja će imati glavna predovaračica sa EU Zorka Kordić, prof. dr Gordana Đurović, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Opštine Bijelo Polje, nevladinog sektora, članov Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i pripadnici naše dijaspore u svijetu.

Po završetku okruglog stola, u Hotelu Mountain resort Bali, sa početkom u 13:00h, biće održan  Biznis forum koji će otvoriti predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Kirovokapić. Ovo je prvi Biznis foum u organizaciji Uprave, sa ciljem da se usaglašenim djelovanjem radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa dijaspore u cilju razvoja Crne Gore, ali i uvezivanju naše dijaspore u globalnu razvojnu mrežu dijaspore Crne Gore (GRM CGD). U sklopu Biznis foruma organizovana su tri tematska panela, a učešće na istom najavili su ministri u Vladi Crne Gore, predstavnici nadležnih državnih institucija, predsjednici opština, privrednici iz Crne Gore, kao i veliki broj naših biznismena iz dijaspore.

Istog dana, na Glavnom gradskom trgu, sa početkom u 20:00h, biće održana centralna proslava manifestacije, uz direktan prenos na RTCG i RTCG Sat, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić i predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić. Pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa pod nazivom „Crna Goro ljubav ti je ime“, istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika će biti uručene nagrade u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine. Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Zavičajno društvo Plava i Gusinja “Izvor” Kranj – nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Azra Zejnelagić – nagrada za doprinos u oblasti nauke, prof. dr David Dašić – nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Veselin Vujović – nagrada za doprinos u oblasti sporta, Ivo Đukanović – nagrada za dobročinstvo, Hajriz Hačko Brčvak – nagrada za doprinos unaprijeđenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom i Ratko Šoć – nagrada za doprinos u oblasti kulture.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × two =