Bijelo Polje – Predstave “Mlijeko u prahu”

 

 

Predstava “Mlijeko u prahu” po tekstu Dragane Tripković, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena 24. oktobra 2018. u Centu za kulturu u Bijelom Polju u 20 sati.

Predstava će takođe biti izvedena i u drugim gradovima Crne Gore, pa će sljedeća izvođenja biti u centrima za kulturu u Mojkovcu 28. oktobra, u Kolašiinu 29. oktobra, a u Podgorici 13. novembra u KIC-u „Budo Tomović”.       

U predstavi „Mlijeko u prahu” uloge tumače Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović. Scenografiju potpisuje Miloš Miki Popović, saradnik na scenografiji je Damir Murseljević, kostimografiju Lina Leković, dizajn svijetla Zoran Rakočević, tehniku svjetla Danilo Malović, produkciju Milivoje Lakić i Slobodan Radović.

“Mlijeko u prahu” je drama smještena u Podgorici, 1991. godine, u vrijeme intervencije tadašnje JNA na Dubrovnik. Priča govori o tajnoj ljubavi mladog slikara i oženjenog doktora u situaciji rata, rastuće tjeskobe i užasa. Ratne okolnosti su izvanredna pozadina ali i motivacioni okvir za jednako duboku intimnu dramu. Suočeni sa sopstvenim osjećajem krivice a živjeći u predominantnom socijalnom diskursu koji veliča muškost i ratničke atribute, oni postaju lak plijen za manipulaciju trećeg lika u ovom komadu- muškarca koji vrbuje i raznim ucjenama i pristiscima prisiljava muškarce da “dobrovoljno” krenu u rat. Drama “Mlijeko u prahu” obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Predstavu su realizovali Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), KIC “Budo Tomović”, uz podršku Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorice, Queer Montenegro i Nvo Juventas.