Bijenale crnogorskog teatra 2017

 

 

Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2017 u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18. oktobra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu biće izvedeno 6 predstava u takmičarskoj selekciji.

Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu biće izvedene predstave: “Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Samoubica”, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića (CNP), “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kena Kejsija, u režiji Diega de Breje (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP), i “Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica).

Predstava “Bura” Viljema Šekspira, u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Crnogorskog narodnog pozorište, koja je ušla u selekciju, iz objektivnih razloga neće biti izvedena.

“Kako je Bijenale crnogorskog teatra održano 2014. godine u konkurenciji su mogle biti predstave koje su premijerno izvedene od 1.6.2014. god. zaključno sa 1.6.2017. god. U ovom periodu je  u Crnoj Gori premijerno izvedeno 70 predstava. Uzimajući u obzir  status pozorišnih producenata najveći broj predstava je urađen u zvaničnim pozorišnim institucijama: Crnogorsko narodno pozorište (14), Gradsko pozorište Podgorica (12), Kraljevsko pozorište Zetski dom (8) i Nikšićko pozorište (4). Festivalsku produkciju čine: Grad teatar Budva (10), Purgatorije Tivat (7), Barski ljetopis (3) i FIAT (2).Lokalne institucije  kulture (6), a nezavisne pozorišne grupe (6).

Odlučio sam se  da izaberem  sedam predstava iz samo tri pozorišne institucije, vodeći se isključivo njihovim umjetničkim dometom. Odabirajući ove predstave želio sam prije svega da dam prednost glumačkoj dominaciji koja upućuje da se crnogorski teatar nalazi na tragu svijetskih pozorišnih pravaca, koji polako ali odlučno ulaze u eru tzv. “glumačkog teatra“”, navodi se u obrazloženju selektora Slobodana Milatovića.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine pozorišni reditelj Dino Mustafić iz Bosne i Hercegovine, teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada, i crnogorski dramski pisac i profesor Stevan Koprivica. Za predstave koje će biti izvedene u  takmičarskom program biće dodijeljene  nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, nagrada za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku ulogu, nagrada za žensku glavnu ulogu, nagrada za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, nakon svake odigrane predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike čiji je moderator dramaturškinja Marija Čolpa.

U petak 13. oktobra u Press sali Crnogorskog narodnog pozorište u 18 sati biće organizovana promocija najnovijeg izdanja CNP-a „Pozorište u crnogorskoj periodici 1954 – 1973“, autorke Ljiljane Milunović, koja sadrži preko 6.000 bibliografskih jedinica koje su objavljivane u časopisima Stvaranje, Susreti, Službeni list, Pljevaljske novine, Boka, Zapisi i dr. Učesnici promocije su Tatjana Koprivica (prikazivač), autorka Ljiljana Milunović i Milovan Radojević, urednik izdavačke produkcije CNP.

Promocija časopisa “Pozorište” u izdanju Nikšićkog pozorište biće priređena u ponedjeljak 16. oktobra u Press sali CNP-a u 18 sati. Uređivačka koncepcija „Pozorišta“ fokusirana je najvećim dijelom na teme iz crnogorske pozorišne produkcije, ali i zemalja regiona i bazirana je na informativnoj, afirmativnoj i edukativnoj osnovi. Učesnici promocije su docent dr Mimo Drašković, docent mr Marija Čolpa i Slavojka Marojević, urednica časopisa “Pozorište”.

Posljednjeg dana festivala, nakon dodjele nagrada, na Velikoj sceni nastupiće studenti FDU Cetinje, sa performansom Koraci, koji čine odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret.

Bijenale crnogorskog teatra je nacionalni pozorišni festival čiji je cilj afirmacija, valorizacija i razvoj ukupnog crnogorskog pozorišnog sistema. Bijenale crnogorskog teatra, takođe, ima za cilj unaprjeđenje i promociju svih pozitivnih vrijednosti crnogorske savremene kulture koje svoj iskaz imaju u pozorišnoj umjetnosti i univerzalnih društvenih vrijednosti.

Osnovan 2007. godine kao Festival crnogorskog teatra, od 2010. godine odvija se bijenalno.

Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + fourteen =