Bijenale crnogorskog teatra – Najava programa za poneđeljak, 16 oktobar

 

 

 

U poneđeljak 16. oktobra 2017. godine, u Press sali Crnogorskog narodnog pozorište u 18 sati biće organizovana promocija časopisa “Pozorište” u izdanju Nikšićkog pozorišta.

Uređivačka koncepcija „Pozorišta“ fokusirana je najvećim dijelom na teme iz crnogorske pozorišne produkcije, ali i zemalja regiona i bazirana je na informativnoj, afirmativnoj i edukativnoj osnovi. Učesnici promocije su docent dr Mimo Drašković, docent mr Marija Čolpa i Slavojka Marojević, urednica časopisa “Pozorište”.

U 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće izvedena predstava “Šćeri moja” Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

U predstavi igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.  Scenograf je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš uz asistenciju Line Leković, muziku potpisuje Aleksandar Radunović Popaj, a koreografiju Sonja Vukićević. Saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Iako su junaci drame „Šćeri moja“ istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno.

                                                                                                             Maja Todorović

Nakon predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike čiji je moderator dramaturškinja Marija Čolpa.