Bijenale mladih ART EX-YU

 

 

Otvaranje Bijenala mladih umjetnica i umjetnika ,,ART EX-YU’’ je u srijedu, 5. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića.

Bijenale mladih  umjetnica i umjetnika ,,ART EX-YU“  po prvi put se održava u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića i trajaće do 28. februara 2019. godine.

Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom ,,Ćano Koprivica“ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Selektor Bijenala mladih umjetnica i umjetnika „ART EX-YU“ je Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.

Svoje radove predstaviće Nela Hasanbegović (Bosna i Hercegovina), Zdravko Delibašić Beli i Petar Delijević (Crna Gora), Boris Sekulić (Hrvatska), Jeton Muja (Kosovo), Nikola Radulović (Makedonija), Tina Dobrajc (Slovenija) i Nemanja Nikolić (Srbija).

Na svečanosti otvaranja govoriće Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Sava Stepanov, selektor Bijenala a izložbu će otvoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture.

 

Bosna i Hercegovina: Nela Hasanbegović (1984, Sarajevo)

Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007. godine, na Odsjeku kiparstvo u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007. godine. Od 2011. godine članica je Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena. 2012. godine izabrana je za asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izlagala na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi. 2005. proglašena za najboljeg studenta na odsjeku za kiparstvo, Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo.  2007. – Nagrada „Kenan Solaković” za skulpturu, „Salon mladih”, Sarajevo (2007); „Privatno i javno”, Široki Brijeg (2008); Nagrada za eksperimentalni crtež, Annale crteža, Mostar (2011); Nagrada za savremene medije „Collegium Artisticum” (2012);  Nagrada za nove medije ULUBIH-a (2013). Živi i radi u Sarajevu.

Hrvatska: Boris Sekulić (1989, Osijek)

Završio Školu za primijenjenu umjetnost u Osijeku, magistrirao na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer primijenjeno vajarstvo. Aktivno djeluje na raznim područjima vizuelne i primijenjene umjetnosti (skulptura, slikarstvo, instalacije, scenografija, kostimografija). Izlagao na desetak samostalnih (Osijek, Zagreb, Rijeka, Split) te većem broju grupnih izložbi. Više puta je nagrađivan. Od 2014. godine je spoljni saradnik u zvanju asistenta na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, katedra za skulpturu. Živi u Zagrebu.

Kosovo: Jeton Muja (1983, Gnjilane)

Diplomirao na Umetničkom fakultetu u Prištini na odsjeku grafike (2004) gdje je završio i master studije (2007). Multimedijalni umetnik. Samostalno izlagao u Tirani, Parizu, Prištini, Beogradu … Suosnivač i član internacionalnog umjetničkog kolektiva BAUM (2014) te umjetničke grupe Either (2013-2014). Direktor Centra za savremenu umetnost Varg e Vi, Gnjilane (Kosovo). Učestvovao u brojnim internacionalnim umjetničkim projektima i izlagao na više grupnih izložbi na Kosovu i u inostranstvu. Živi i radi u Gnjilanu.

Makedonija:  Nikola Radulović /  Никола Радуловиќ  (1987, Kumanovo)

Diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Skopju a magistrirao na bugarskoj Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Sofiji,  na odsjeku ilustracija. Dobitnik je značajnih nagrada u Makedoniji – „Borko Lazeski“ (2010) i Nagrade Bijenala mladih koju dodeljuje Muzej na sovremenata umetnost u Skopju (2018). Predmet njegovih umjetničkih interesovanja su digitalni mediji i internet kao prostor za izlaganje, klasične animacije i realizacija ilustracije knjiga i drugih izdanja. Živi i radi u Skoplju.  

Slovenija: Tina Dobrajc (1984, Kranj)

Po diplomiranju na odsjeku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani (2011) završila je i magistarske studije slikarstva pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Djeluje na području slikarstva, novih medija, ilustracije i scenografije. Priredila veći broj samostalnih i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u Sloveniji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za svoj umjetnički rad: Priznanje Riharda Jakopiča za mlade umetnike, Ljubljana (2015); Plaketa Hinka Smrekarja za ilustratorski projekat: Kurent, MK, Ljubljana (2016) i druge. Živi i radi u Škofji Loki.

Srbija: Nemanja Nikolić (1987, Valjevo)

Diplomirao na odsjeku slikarstva na  Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2010). Trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu. Od 2007. godine njegovi radovi izlagani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Osvojio je nekoliko nagrada, kao što je Nagrada za crtanje iz Fonda Vladimira Veličkovića, specijalna nagrada za mural i zidnu instalaciju iz Raiffeisen banke i Galerije 12HUB i Nagradu za izuzetnu kreativnu inovaciju iz Fonda Miloš Bajić. Njegovi radovi se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama, uključujući kolekciju ABN AMRO u Amsterdamu, Muzej narativne umetnosti Lucas u Los Angelesu, VAP fondacija u Seulu, Telenor kolekcija u Beogradu, Kolekcija Oktobarskog salona (Kulturni centar Beograda) itd. Nemanja Nikolić je inicijator beogradskog U10 Art Spacea. Živi i radi u Beogradu.

Crna Gora: Zdravko Delibašić Beli (1985, Nikšić)

Završio osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje. Tokom magistarskih studija boravio u Francuskoj na Ecole Nationale Superieure d’Art de Nancy. Studijski boravio na Ecole Superieure dart de Metz Metropole France (ESAMM); CITE INTERNATIONALE DES ARTS, Paris, Francuska; CULTURSCAPE, Nairs – Basel, Švajcarska. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, studijski progam Primenjene umetnosti i dizajn. Zaposlen na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje. Bavi se grafičkim oblikovanjem knjiga a učestvovao je i na mnogim umjetničkim festivalima kao urednik. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u Crnoj Gori i inostranstvu. Izlagao na više regionalnih i internacionalnih izložbi. Jedan od osnivača i umjetnički direktor Kulturnog centra PUNKT Nikšić. Svoje likovno istraživanje najčešće predstavlja preko medija crteža, grafičkog dizajna, fotografije i videa.

Crna Gora: Petar Delijević (1983, Nikšić)

Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Završio master studije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za inovativan pristup crtežu na Hercegnovskom Zimskom Salonu (2015). Njegovi radovi su dio kolekcije Luciano Benetton u okviru projekta „Imago Mundi” (2015). Rad „Sve i Ništa“ dio je kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore (2016).