“Biserna obala” na Sarajevo Film Festivalu

 

Sarajevo film festival - logo

znak

 
 

Biserna obala - plakatFilm Dušana Kasalice „Biserna obala” izabran je za oficijelnu selekciju Sarajevo Film Festivala u kategoriji kratkometražnog filma. Ovo će ujedno biti i svjetska premijera filma (http.//sff .ba/en/news/10107/competition-proaramme-short-film-2015).

Riječ je o filmu čija je radnja smještena u dječjem kampu za regulisanje težine. Kamp se nalazi u primorskom ruiniranom odmaralištu, daleko od većeg grada, koji vodi čovjek poznat kao Trener. U usporenoj atmosferi završetka ljeta, upoznajemo omanju skupinu različitih karaktera koji u ovom mikrokosmosu imaju različite motive, želje i interesovanja (https://vimeo.com/134026659).

Glavnu ulogu u filmu tumači Stefan Bošković, pored njega tu su Nikolina Bogdanović i Marija Backović, i djeca koja su prvi put na filmu: Dina Nikolić, Novak Nikolić, Miloš Kandić, Ana Savović, Jelena Milošević, Mia Vujović, Maša Kandić, Dragoljub Prelević, Danilo Otašević, Dušan Vučelić, Luka Mandić, Andrej Vasiljević i Ajla Hodžić.

Kratkometražni igrani film “Biserna obala” projekat je producentske kompanije Cut-Up. Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Producentkinja filma je Jelena Mišeljić. Direktor fotografije ]e Igor Đorđević. Scenografiju i kostim potpisuje Natalija Vujošević u saradnji sa Draganom Baćović. Montažerka je Nataša Pantić.

Kako se na zvaničnom sajtu SFF ističe: “Cilj ovog programa je otkrivanje i promovisanje talentovanih mladih autora, koji svojim filmovima mijenjaju svijet ili iskazuju svoje stavove o načinu na koji se svijet mijenja. Selekcija ovog programa je uvijek tematski raznolika, filmovi su različiti po pristupu i filmskom izrazu. Filmovi kratkog metra uvijek su bili posebna kategorija u kinematografijama regiona, često forma po kojoj su ove kinematografije bile poznate i priznate u svijetu filma. Filmovi u ovoj sekciji takmiče se za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi pobjednici se takmiče za direktnu predstojeću nominaciju Evropske filmske akademije u kategoriji kratkog filma.”

Prošlogodišnji dobitnik Specijalne plakete žirija SFF u ovoj selekciji je kratki film Ivana Salatića “Zakloni”, takođe projekat kompanije Cut-Up.

 

Biserna obala - 2