„Bog masakra“ svečano otvorio IV MAKADO

Sudeći po  prepunoj Dodest sali, ljubitelji teatra i ove godine su poklonili povjerenje četvrtom MAKADU, sad već tradicionalnoj KIC-ovoj manifestaciji kamernih dramskih ostvarenja koja je svečano otpočela sinoć (25. januar 2019.godine).

             Otvarajući manifestaciju koja četvrtu godinu zaredom promoviše teatarsku  kulturu, a posebno mobilne i kamerne pozorišne forme, direktorica KIC-a Snežana Burzan istakla je da je KIC-ov MAKADO doprinos ove institucije obogaćivanju kulturne i pozorišne ponude Glavnog grada u najdužem mjesecu u godini.

             Burzan je kazala da se “uvijek u KIC-u radujemo kada se naš i ukus publike poklopi, čemu svjedoči i večeras puna sala’’, te je na odličnom izboru predstava čestitala selektoru festivala Edinu Jašareviću i uredniku dramskog segmenta KIC-a Zoranu Šoškiću. 

            “Zadatak pozorišta od svog nastanka do danas je da probudi naše emocije, podstakne razmišljanja, izaziva promjene, a Podgoričani itekako znaju da prepoznaju kvalitet i nagrade dobre glumačke role i predstave’’ poručila je direktorica Burzan.

             Zavjesu na IV Makado podigla je predstava „Bog masakra“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Poznata drama sa satiričnim elementima po tekstu Jasmine Reze, a u režiji Siniše Evtimova izazvala je gromoglasne aplauze, smijeh i ovacije publike. Mladi glumci, Omar Bajramspahić, Jelena Đukić, Marija Labudović i Vule Marković sjajnom glumačkom izvedbom dočarali su, na naizgled komičan način, situaciju iz svakodnevnog života, koja pokazuje odsudstvo saosjećajnosti i tolerancije među ljudima. Prikazali su društvo kome su potrebne promjene, na moralnom i karakternom planu kako bi se obnovile humane ljudske vrijednosti.

             Drugi dan manifestacije biće u znaku monodrame “Oskar i mama Roz”, reditelja Nebojše Bradića, a u izvođenju istaknute beogradske glumice Vesne Čipčić, koja će biti odigrana večeras u sali DODEST u 20 sati. 

             U neđelju 27. januara takođe u 20 sati, na velikoj sceni KIC-a biće odigrana predstava “Gospođa Bovari”, nastala u produkciji Centra za kulturu Plužine i Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

             Četvrtog dana MAKADA predstaviće se kolašinski “Korifej” teatar predstavom “Žena koja je skuvala svog muža”, u poneđeljak, 28.januara u sali DODEST u 20 sati. U predstavi po tekstu Debi Izita i u kolektivnoj režiji uloge tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović i Marija Đurić.

               IV MAKADO zatvoriće višestruko nagrađivana predstava ”Demokratija/Demokracija”, autorski projekat poznatog glumca i reditelja Zijaha A. Sokolovića, koja će biti odigrana u utorak, 29.januara, u sali DODEST, u 20 sati. Dramaturgiju predstave potpisuje Selma Paris, a pored Zijaha A. Sokolovića glumi i Dražen Šivak.

              I ovog puta MAKADO je izazavao izuzetno interesovanje publike, pa su sve karte za predstave u okviru ovogodšnje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja, prodate i preuzete.