Bogat glavni program jubilarnog 25. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

 

Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava svoje jubilarno 25. izdanje – četvrt vijeka postojanja. Glavni pozorišni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. jula 2017, biće najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade.

Ovo ljetnje rođendansko slavlje ispratiće spektakli najrazličitijih formi za sve uzraste – dramski, lutkarski, audiovizelni, plesni, mjuzikli, sa klovnovima, inkluzivni, interaktivni, neverbalni do kombinovanih.

Jedan od takvih spektakla prirediće Paolo Nani iz Danske, jedan od najpriznatijih mimičara na svijetu. Svojevsna mimika, preciznan i humorističan govor tijela, izvanredna gluma i istančan osjećajaj za tajming su ono što karakteriše Nanijev stil izvođenja i njegov šou Džekil na ledu. 

Džekil na ledu je veoma zabavan šou o magičnom štandu za prodaju sladoleda, i za djecu i za roditelje. Nanijev smiješni, zaobljeni i simpatični lik, Džekil, je prodavac sladoleda sa veoma originalnim načinom prodaje. Da li će se sladoled istopiti prije nego što ga proda, imaćete priliku da vidite u julu u Kotoru.

Pored gostiju iz Danske, iz Grčke nam stiže Lutkarsko pozorište Hop Signor iz Atine. Osnovano 2012. godine, od strane Evgenije Sihije i Atanasiosa Siorisa, ovo pozorište je učestovalo na brojnim festivalima širom Evrope i nagrađeno je na tri.

U Kotoru Hop Signor će izvesti neverbalni lutkarski performans na stolu pod nazivom Žirafa, preporučenu za uzrast od 6 godina. Glavni junak, kasica za novac u obliku žirafe dobila je nove vlasnike u čijim mislima oživljava. Bez nje, jedan dječak bi izgubio svog jedinog prijatelja i ljubitelj neba se nikada ne bi vinuo toliko visoko. Spajajući žive sa neživim objektima, priča nas uči da život postoji u svakom objektu koji ima emotivnu i sentimentalnu vrijednost za svakog od nas. Kroz vezu sa žirafom, glavni junaci se povezuju sa svojom sposobnošću da vole, da se sprijatelje i da sanjaju.

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi mogu da kroz edukativnu, likovnu, muzičku, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 19 =