Bogat prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

kfpd logo- 280

 

Prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu i ovog ljeta činiće muzički, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja od ove godine funkcioniše kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program. 

Uz već najavljene koje smo do sada predstavili, evo još nekoliko programa koji će biti izvedeni u okviru ovogodišnjeg pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za đecu.

 

Ekološka izložba – “Parlament Riba”

Pratećem programu Kotorskog festivala pozorišta za djecu već je data uvertira jučerašnjim otvaranjem ekološke izložbe – “Parlament Riba” u Kulturnom centru, koja će moći da se pogleda do 20. juna.

“Parlament Riba” je sponzorisan od strane Federalne fondacije za zaštitu životne sredine (Deutschen Bundesstiftung Umwelt DBU) i pod pokroviteljstvom gospođe prof. dr Johane Vanka, njemačke ministarke obrazovanja i istaživanja.

EUCC-D i Kurteatar Biterfeld iz Njemačke su u O.Š. Drago Milović u Tivtu, u periodu od 6 – 8. juna održali edukativnu radionicu u okviru koje su organizovali akciju sakupljanja otpada na obali, uz podršku NVO Eko Centar Delfin, lokalne organizacije za zaštitu životne sredine. U okviru radionice od sakupljenih materijala, učesnici su kreirali originalne umjetničke instalacije. Ovi radovi će biti izloženi zajedno sa EUCC-D putujućom izložbom Čovjek, otpad, more u Kotoru.

EUCC – The Coastal Union Germany (EUCC-D) predstavlja dio internacionalne aktivne Coastal & Marine Union, najveće nevladine organizacije u Uniji evropskih obalnih područja. EUCC-D se angažuje na nacionalnim i internacionalmim projektima za podsticanje održivog razvoja okeana i njihovih obala.

Kurteatar Biterfeld Desau – roslau osnovano je 1993. godine i predstavlja udruženje glumaca, reditelja, muzičara, kompozitora, plesača, koreografa i likovnih umjetnika, koji se bave umjetnošću sa istorijske i sadašnje perspektive modernog industrijskog društva u regionu i sve veće svijetske globalizacije.

 

Psihološka radionica nenasilne (saosjećajne) komunikacije “Riječi su prozori ili zidovi”

Uredništvo Pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu najavljuje  psihološku radionicu nenasilne (saosjećajne) komunikacije “Riječi su prozori ili zidovi”, koja je namjenjena djeci uzrasta od 5 do 18 godina, kao i roditeljima svih uzrasta, te za volontere Festivala. Radionicu vodi psihološkinja Ranka Šarenac.

Cilj radionice je upoznati djecu, omladinu i roditelje sa komunikacijom koja podiže zidove i otvara “prozore” među ljudima. Radionicom se, takođe, želi omogućiti učesnicima da osjete radost življenja koja prati iskrenost i empatiju, te im pružiti iskustveni uvid u to da je svaka razmjena prilika za uživanje u sebi i drugima, mogućnost za uzajamno obogaćivanje.

Psihološke radionice i predavanje za roditelje su na prošlogodišnjem festivalu izazvale opšte oduševljenje učesnika koji su izrazili želju da se i ove godine nađu u programu.

Ranka SarenacRanka Šarenac, koja vodi ovu radionicu, rođena je u Beogradu. Osnovnu školu završila je u Risnu, a srednju u Kotoru i SAD. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu 1997., a magistrirala socijalnu psihologiju na Univerzitetu u Londonu, LSE (London School of Economics and Political Science) 1999. Radila je na projektima demokratizacije za međunarodne organizacije uključujući OEBS i UN. Učestvovala je na brojnim obukama iz vještina komunikacije, pregovaranja, rješavanja konflikata i sl. u zemlji i inostranstvu, a kao trener je radila za lokalne NVO i Upravu za kadrove Vlade Crne Gore. Ko-autor je priručnika za rješavanje konflikata i pregovaranje. Magistrirala je i u Italiji na Univerzitetu u Trentu 2006. iz komparativnog lokalnog razvoja za Balkan i ostale zemlje u tranziciji i na Univerzitetu u Torinu 2007. iz upravljanja mirovnim misijama. Od 2009. živi u Stokholmu sa svojom porodicom gdje se stručno usavršava u oblastima nenasilne komunikacije i vaspitanja uz uvažavanje dječije kompetencije u skladu sa uzrastom. 2015 osniva fondaciju Centar za uzajamno vaspitanje “VidiMe” (www.vidime.org) u cilju podsticanja dječijeg razvoja uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem, a ne kaznama, prijetnjama i ucjenama uz uvažavanje potreba i djece i odraslih.

 

Radionica instrumenata koju će voditi slovenački kompozitor i reditelj Peter Kus

Jednodnevna radionica za djecu i mlade, posvećena je stvaralaštvu i kreativnosti koje djeca mogu izraziti na pravim muzičkim instrumentima. Peter Kus i djeca će zajedno raditi na stvaranju muzičkog performansa „Bing, bang, bong“, koji će izvesti pred publikom po završetku radionice, 27. juna.

Peter Kus je kompozitor, reditelj lutkarskih predstava, graditelj instrumenata i predavač iz Ljubljane (Slovenija). U svojim novim projektima, on istražuje oblast u kojoj se muzika i pozorište susreću. Rezultat su lutkarsko-muzički performansi i predstave među kojima su Crna Kuhinja (Black Kitchen) (2004), Glas (The Voice) (2005), Tristan Vox (2006), Kralj sluša (A King Listens) (2007), Izgubljeni ton (The Lost Tone) (2010), Pjevajući zamak (The Singing Castle) (2011), Šuma pjesama (The Forest of Songs) (2012) i Bing, Bang, Boing – dječak koji pravi buku (2014). Predstave su učestvovale na brojnim internacionalnim festivalima i nagrađivane su brojnim priznanjima za muziku i originalnost.

Peter Kus je takođe i dizajner i graditelj originalnih muzičkih instrumenata. U septembru 2008. godine, osmislio je čuvenu i široko hvaljenu seriju izložbi originalnih muzičkih instrumenata „Euphonia“, predstavljenu u više gradova u Sloveniji.

 

Radionica IGROM DO PLESA koju će voditi bosanski glumac Emir Fejzić 

“Ples je prečica do sreće i dobrog raspoloženja. Plesna  radionica će biti proces  “buđenja”  i osvješćivanja psiho-fizičkih sposobnosti, te usvajanja elementarnih znanja o pokretu, plesu, tijelu, prostoru, ritmu i neverbalnoj komunikaciji. Gradeći zajednički vedri duh, optimizam i timski rad polaznici bi kroz razne vježbe, zadatke i kreativne izazove došli do koreografije – plenog zapisa, samostalnog umjeća pokreta“, stoji u Fejzićevom opisu nove radionice Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koja je dio ovogodišnjeg Pratećeg programa.

Emir Fejzić, koji će voditi radionicu „Igrom do Plesa“ rođen je 1987. godine u Visokom, Bosna i Hercegovina, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 2005. godine upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Proglašen je najboljim studentom odsjeka za glumu u 2007/08. godini za ulogu Gospodina Martina u ispitnoj predstavi “Ćelava pjevačica”. Diplomirao je na odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu predstavom “Tape” pod mentorstvom doc. Alena Muratovića u klasi prof. Admira Glamočaka i doc. Alena Muratovića. Kao glumac, bio je angažovan u projektima Narodnog pozorišta u Sarajevu, SARTR‐u, East‐West centru, MESS‐u, THE/ARTO produkciji, Bellarte‐u, Altteatru, Kazalištu ITD Zagreb, te u filmovima Nevzeta Kaya, Jasmile Žbanić i Nedžada Begovića, te u serijama „Lud, zbunjen, normalan“ i „Bez rizika“. Dobitnik je nagrade Glumac godine BH radija 1 2011. godine dramskog i dokumentarnog programa. Kao saradnik za scenski pokret i koreograf angažovan u projektima East‐Weast‐a Centra, Pozorišta mladih u Sarajevu, Filter produkcije i Altteatra.  Angažovan je na ASU Sarajevo u zvanju docenta na predmetu ples.

 

Emir Fejzic

 

Radionica pod nazivom “Biram…Pozorište / Posoli pokretom Kotor”

“Biram…Pozorište” je i naziv baletske predstave koju Dejanović radi sa djecom, pa je tematski vezuje i za radionicu.

“To je radionica plesnog teatra sa temom ispitivanja dječjih potreba za umjetničkim stvaralaštvom i njihovog stava o dostupnim i sugerisanim scensko/medijskim sadržajima. Kroz rad na vježbama improvizacije i kompozicije, interakciju, istraživanje prostora i različitih kvaliteta pokreta, upoznavajući se i sa elementima klasičnog baleta i savremene igre, radionica će rezultirati prikazom iskaza učesnika kroz neverbalni scenski izraz. Namjenjena je djeci uzrasta od 6 do 10 godina”, ističe mentorka radionice “Biram… Pozorište”.

Aleksandra Dejanović, koja će voditi radionicu pokreta rođena je u Beogradu 1980. godine, a obrazovanje je stekla u baletskoj školi “Lujo Davičo”, takođe u Beogradu, te na akademiji Hoger Instituut Voor Dans u Antverpenu. Učestvovala je kao igrač i koreograf u brojnim predstavama i umjetničkim projektima u Beogradu, Antverpenu, Briselu. Danas se bavi baletskom pedagogijom i koreografijom u Kotoru i Herceg Novom.

 

Dejanovic - Radionica Biram pozoriste

 

Promocija dječije knjige, ilustrovane bajke “Krtica i Sunce” autora Ilije Nikčevića

“Krtica i Sunce” je u cjelosti autorski projekat akademskog grafičara Ilije Nikčevića i kao takva knjiga, jedinstvena je na ovim prostorima. U pitanju je ilustrovana bajka sa šumskim životinjama kao likovima. To je priča o hrabrosti i žrtvovanju u korist zajednice, kao i o skromnosti i diskretnim herojima.

Ilija Nikčevic, rođen je 1982. U Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, na smjeru Grafika. Član je ULUCG‐a od 2008. godine. Pored grafike bavi se ilustracijom, stripom, obradom knjige i grafičkim dizajnom. Svoj likovni rad predstavio je na 11 samostalnih izložbi. Nikčević je, takođe, svoju zemlju predstavljao na selektiranim izložbama u inostranstvu. Knjigom “Krtica i Sunce” ušao je i u polje književnosti.

 

krtica i sunce

 

Pored ovog programa, prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu i ovog ljeta činiće muzički, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja od ove godine funkcioniše kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program.