Boka naša nasušna – program sa kojim se zaokružuju ovogodišnji Don Brankovi dani muzike

 

 

Kotor, 12. avgust 2018.

Ovogodišnji program Don Brankovih dana muzike, kao i program KotorArta u cijelini zavšava se u poneđeljak, 13. avgusta na kotoskoj Pjaci od Kina, sa početkom u 21h. Koncept zatvaranja je u znaku ekologije, teme koja je bila dio programa Festivala. Pod vođstvom perkusioniste Darka Karlečika nastupiće mladi volonteri iz NVO Naša akcija, kao i članovi organizacionog tima KotorArt Don Brankovih dana muzike koji će umijeće sviranja udaraljki učiti i predstaviti na instrumentima napravljenim od otpada koji su sakupili 04. avgusta na akciji čišćenja peraškog priobalja.  U cijelom procesu pomoći će naša sugrađanka, Ana Nives Radović, slikarka i ekonomistkinja koja će se publici predstaviti performanosom i izložbom radova  od 105 slika, malih ulja na platnu i instalacija. Prvo će biti urađena  jedna, a zatim i druga poruka mozaičkom raspodjelom slika. Takođe, učenici kotorske Gimnazije će od recikliranih materijala napraviti umjetničke instalacije i predstaviti ih na mini-izložbi. Na taj način, napravljenom umjetničkom reciklažom tim DBDM doprinosi edukaciji lokalne zajednice i šalje snažnu poruku, ali i podiže nivo svijesti o zaštiti prirodne sredine i očuvanju Boke.

Tema ekologije, održivog razvoja i očuvanja životne sredine provlači se tokom programa u cjelini 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike. Prvi put, na samom početku Festivala, 13. jula izvele su se dvije porudžbine Festivala – kompozicija Pasija po Steli, Ramba Amadeusa i autorski film, reditelja Dušana Vulekovića. Potom, koncertima u programskom segmentu ClimateKeys, na kotorskoj Pjaci od Kina i predavanjima stručnjaka s Instituta za biologiju mora iz Kotora, posjetiocima su se približili problemi s kojima se susrećemo u oblasti ekologije. Ovaj niz programa završava se ceremonijom zatvaranja Festivala, performansom koji nije samo osvrt na date probleme, već pokušaj rješavanja tih problema na način svojstven umjetnicima.

DARKO KARLEČIK, perkusionista, nakon završene Srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, u klasi prof. Srđana Palačkovića, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i masterirao na Bečkom privatnom univerzitetu za muziku i umjetnost. Nastupao je kao solista ili član ansambla sа simfonijskim orkestrima operskih kuća, poput Bečke državne opere, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Hrvatskog nacionalnog kazališta (Osijek), zatim s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom, Subotičkom filharmonijom, orkestrom Max Steiner (Beč), New Cosmos (Beč), Camerata Academica (Novi Sad), Gudačkim orkestrom Dušan Skovran (Beograd), horom i orkestrom Orfelin. Redovno pohađa seminare eminentnih umjetnika kao što su Keiko Abe, Erik Samut, Ivana Bilić, Anton Mitermaj, Arend Vajcel, Roland Altman, Frank Epštajn, Džon Vuton, Svet Stojanov, Pije Čeung, Nansi Zeltsman i dr. Bio je stalni član udaračkog ansambla AU-AU s kojim je izveo brojne premijere djela, od kojih su neka bila napisana za taj sastav. Godine 2013. dobio je prestižnu nagradu Muzičke fonadacije Jamaha. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u statusu stručnog saradnika za predmet udaraljke.

ANA NIVES RADOVIĆ, diplomirana ekonomistkinja menadžmenta i pravnica za oblast prava Evropske Unije, magistrirala je ekonomiju i finansije. Projekat Dividing by Zero osnova je za njen doktorski rad, posvećen ukazivanju na neutemeljenost uvođenja nulte kamatne stope i poremećaja na tržištu kapitala, s osvrtom na blockchain, kao odgovor na nepravilnosti centralizovanih sistema. U oblasti finansija radi od 2004. godine, а samostalni biznis iz oblasti konsaltinga pokrenula je 2008. Radeći kao finansijska analitičarka i predavač iz FinTech oblasti, prva u Crnoj Gori je odbranila akademski rad s osvrtom na blockchain pod nazivom Bitcoin and Contemporary Financial Operations. U saradnji s univerzitetima i institutima predavač je u oblastima preduzetništva i finansijskog poslovanja. Objavljuje stručne radove. Slikarstvom se bavi od 2004. godine, promovišući svoja djela putem veb-sajta ananives.me, a sav prihod od prodaje slika daje u humanitarne svrhe. Od 2017. direktorka je Turističke organizacije opštine Kotor.