Božićno džez veče za đecu održano u KIC-u

 

KIC - Logotip

 
 

Božićno džez veče za djecu je održano u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“, Američkog ugla i NVO Jazz Art koji je bio inicijator događaja u četvrtak, 24.decembra u holu KIC-a „Budo Tomović“.

Koordinatorka Američkog ugla Milena Vučelić pozdravila je brojnu publiku, naglasivši da je ideja bila da se djeci dočaraju božićni i novogodišnji praznici na malo drugačiji način, i upoznaju ih sa svijetom džez muzike, prilagođeno njihovom uzrastu. Veliki doprinos izboru repertoara od sedam božićnih pjesama, aranžirane u džez maniru, dao je džez pijanista Enes Tahirović.

Na početku večeri polaznici radionica engleskog jezika u Američkom uglu-Aleksandra Janjević, Mina Jovićević i Matija Saveljić recitovali su poeziju prigodnu za prazničnu atmosferu.

Fulbrajtov stipendista Aron Mardis okupljenima je pričao o američkim običajima za Božić.
– U Sjedinjenim Američkim Državama, Božić se tradicionalno slavi 25. decembra svake godine. Onog trenutka kada narod povrati snagu nakon obimnog obroka za Dan zahvalnosti, u SAD-u počinje sezona kupovine božićnih poklona. Za Amerikance ne postoji važniji praznik od Božića. Božićne pjesme, poput onih koje ćemo večeras izvesti za vas, se neprekidno slušaju tokom praznika. Noć prije Božića, na Badnje veče, milioni djece ostavljaju šolju mlijeka i tanjir sa kolačima za Djeda Mraza. Kada se probude na Božić, neke od njih više raduje saznanje da je Djed Mraz pojeo kolače i popio mlijeko, od samih poklona.

Mladi pijanista Enes Tahirović i vokalni solisti Aron Mardis i Katarina Bogićević, uveli su publiku pjesmom u bajkoviti svijet božićne čarolije: GreenSleewees, Let it Snow, Silent Night, Santa is Coming to Town, The Christmas Song,  Somewhere in My Memory, Santa Tell Me…U pauzama između numera, publika je imala priliku i da od Arona sazna kako su nastale pojedine božićne pjesme sa ovog repertoara; Božićnu pjesmu napr. (poznata i pod imenom „’Koštanji se peku na otvorenoj vatri,“  u originalu „Srećan vam Božić“) napisali su Bob Vels i Mel Torme, žarkog ljeta 1945. godine, kada je Mel maštala o hladnim danima.

U izvođenju pjesme Silent Night, kao prateći vokali izvođačima su se pridružile i urednica muzičkog programa KIC-a, Maja Popović i kordinatorka Američkog ugla, Anica Vujnović. Izvođači i djeca su povremeno podržavali ritam različitim sitnim udaraljkama poput marakasa, triangla i daira, što je doprinosilo čarobnoj atmosferi.

U prepunom holu KIC-a, u koncertnom događaju i prazničnom raspoloženju podjednako su uživali i roditelji i mališani, koji su razdragano pjevali, plesali, igrali se s balonima. Veče je završeno zajedničkim pjevanjem  pjesme We Wish You a Merry Christmas i Novogodišnjom lutrijom.

 

Proslava Bozica - 1

Proslava Bozica - 2

Proslava Bozica - 3

Proslava Bozica - 4

Proslava Bozica - 5

Proslava Bozica - 6