Budva – Archeolab – ljetnja arheološka radionica

 

Moderna galerija Budva 445

 
 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u periodu od 24.jula do 3.septembra, u Budvi će se realizovati projekat pod nazivom Archeolab odnosno ljetnje arheološke radionice.

Djeca uzrasta od 5-15 godina, kroz igru i direktno eksperimentisanje, učestvuju u simulaciji arheološkog iskopavanja gdje u drvenom boksu, ispunjenom slojevima zemlje, pronalaze predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima.

 

Arheoloska radionica - 1

 

Ciljevi radionice :

  1. Sticanje znanja o formativnim procesima arheoloških zapisa;

  2. Asimiliranje kompleksnih koncepata putem igre poput pojmova prostora i vremena datih fizičkim preslojavanjem sedimenata koji su se nataložili tokom dugog hronološkog ciklusa;

  3. Otkriti da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

 

Arheoloska radionica - 2

 

Jedan od rezultata koji se očekuju jeste stimulacija procesa učenja, motivacije i kreativnosti kod djece.

Projekat nam stiže iz Italije gdje već duže vremena uspješno funkcioniše u organizaciji arheološkinje gospođe Asje Zec.

Učešće je besplatno a grupe će se formirati ili na licu mjesta odnosno na lokaciji održavanja radionice ili putem prijave.

 

Arheoloska radionica - 3

 

Zainteresovani građani sve informacije mogu dobiti  putem e-maila jumgbd@gmail.com ili na broj telefona 033 403 840 svakim radnim danom od 8h-14h.

 

U najavi su korišćene fotografije sa radionica iste vrste održanih širom Italije i Hrvatske.