Budva – Izložba „Crnogorski filmski plakat“ autora Momira Matovića

 

 

Izložba „Crnogorski filmski plakat“ sineaste Momira Matovića, biće otvorena u četvrtak, 23. novembra 2017. godine u 19 časova i 30 minuta u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Starom gradu u Budvi. Na otvaranju izložbe govoriće autor, dok će je otvoriti predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović. Ova izložba predstavlja dio svečanog programa obilježavanja Dana opštine Budva.

O izložbi:

Na izložbi će biti predstavljena 41 reprodukcija filmskih plakata prema izboru Momira Matovića. Jedan broj njih vezuje se za rad budvanskog filmskog preduzeća „Zeta film“ (osnovano 1956. godine), čije je djelovanje nekada prevazilazio crnogorske okvire. Tekst za katalog napisao je Dragan Radovanović.

Biografija Momira Matovića:

Momir Matović priznati je crnogorski režiser, filmski snimatelj i umjetnički fotograf. Rođen je u Titogradu 1951. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je na odsjeku za filmsku kameru. Autor je brojnih kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova.

Dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Njegovi filmovi su: Obala života, Metri života, Kao i sjutra, Crvena linija kuće Ujkić, Noć duga 68 godina, Posljednja bioskopska predstava, Ja znam kako, Žica života, (Po)rađanje jedne nacije, Prva i posljednji, Opstajanje…duh…dah, Ram za sliku moga zavičaja, Mi pravimo žive slike, Sa osmjehom već 50 godina, i dr.

Momir Matović živi i radi u Podgorici.