Budva – Izložba “Majstor priče i narodni tribun” i predstavlanje izdavačke djelatnosti Narodne biblioteke Budve

 

 

Povodom Međunarodnog Dana knjige i autorskih prava, u JU Narodna biblioteka Budve će u ponedjeljak, 23.aprila 2018. godine, u 19h biti otvorena izložba “Majstor priče i narodni tribun” koja je istovremeno posvećena i 140-godišnjici smrti Stefana Mitrova Ljubiše. Stoga su u Narodnoj biblioteci odlučili da ovogodišnji Dan knjige i autorskih prava posvete ovom velikanu južnoslovenskih književnosti, znamenitom Budvaninu – Stefanu Mitrovu Ljubiši. Nakon toga, biće predstavljena izdavačka djelatnost Narodne biblioteke Budve, za prethodnu godinu kao i planove za budućnost.

 

Izložba na panelima čija je autorka mr Božena Jelušić sadrži odlomke iz Ljubišinih pripovijesti, poslovice, pisma, političke stavove  govore, ali i autografe, portrete, stare slike i fotografije Ljubišinog scenskog života i ovlašno prati hronološki slijed  – od Ljubišinog rođenja do smrti. Izložbu “Majstor priče i narodni tribun” u holu Akademije znanja otvoriće dr Predrag Zenović i moći će se pogledati tokom naredne dvije sedmice.

Predstavljanju izdavačke djelatnosti Narodne biblioteke Budve koja je pokrenuta aprila prošle godine, a za šta je i neposredni povod Međunarodni Sajam knjiga u Podgorici u maju mjesecu kada će Biblioteka predstaviti tri svoja izdanja od ukupno osam objavljenih do sada, prisustvovaće i autori čiji je Biblioteka izdavač. O izdavačkoj djelatnosti Narodne biblioteke koja je za kratko vrijeme ostvarila impozantan rezultat, govoriće mr Božena Jelušić, zatim Stanka Stanojević, lektorka i urednica izdanja, kao i autori objavljenih djela.