Budva – Izložba slika i crteža Naoda Zorića

 

 

 

U srijedu, 27. juna 2018.. godine, u Modernoj galeriji u Budvi biće otvorena izložba slika i crteža istaknutog crnogorskog umjetnika, Naoda Zorića. Izložbu je organizovala kustoskinja budvanske Moderne galerije Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti.

Program će pratiti i promocija monografije “Naod”, izdata u oktobru 2017. godine (u izdanju Obodsko slovo, Podgorica) i projekcija istoimenog filma. Izložbu će otvoriti gospođa Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, a na promociji monografije govoriće i gospođa Duletić i mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti.

Na izložbi će biti predstavljeno 25 radova i biće otvorena za posjetioce do 16. jula 2018. godine.

Predgovor za katalog koji će pratiti izložbu napisala je mr Lucija Đurašković, prenosimo Vam dio teksta:

„…Na samom prelazu iz XX u XXI vijek, u mnoštvu postmodernističkih, savremenih likovnih izraza i promišljanja, izdvajaju se dvije generacije slikara koje se kvalifikuju kao nove. Jedna je ona koja se odupire stanovištu apologeta “novih medija” iz posljednjih decenija prošlog vijeka, te se, kako naglašava Đ. Kadijević, “ceremonijalno” vratila slikarstvu. I druga je, generacija slikara, kojoj pripada i Naod Zorić, koja se nije “vratila” slikarstvu, jer ga nije ni napuštala. Ono što je zajedničko za obe ove generacije slikara je usmjerenje ka figurativnom slikarstvu. 

Po drugi put u budvansku Modernu galeriju, dakle, naodi nam Naod predstavljajući, u istom prostoru, nakon skoro dvije decenije, svoje novo umjetničko djelo, svoje slike i crteže, oslonjene na istu suštinsku umjetničku nit koja ga je odvajkada podsticala i opsijedala i koja, kao konstanta, stalno traje pokrećući njegov neiscrpni stvaralački nerv. Ta konstanta svoje figurativno estetsko utemeljenje nalazi u čovjeku, njegovom liku i naličju kao univerzalnom simbolu života, trajanja i smrti… istorije i mita, zemlje i podneblja, sudbine, pobjeda i poraza… ironije, tuge, prolaznog i vječnog… stradanja, patnje i nadanja, Boga… Naodi nam ponovo Naod, nanovo otkrivajući svoj specifičan genius loci, istovremeno i samosvojan, i duboko ukorijenjen u sveopšti arhetip bića crnogorskog naroda iz kojeg i sam proishodi i kome podređuje svo svoje tematsko usmjerenje. Njegova osobena, samorodna likovna poetika diše i pulsira na raskršću stvarnog i izmaštanog, vidljivog i onoga što se samo može naslutiti, neizvjesnog u izvjesnom, beskonačnog u konačnom, gdje se zemlja i nebo vrte u jednom krugu, gdje se nevino djetinje prepoznaje u starici, gorštaku, saplemeniku ili starcu, ili sve to u jednom, uzdižući dostojanstvo bitka kroz pitanja osame, prolaznosti, nevolje i tuge. To je poetika autentične likovnosti koja unosi život u dubinu svake brazde na izboranom ljudskom licu, u pogled sa izrazom praznine i beznađa koji, i nas same, nagoni i poziva da se zamislimo i zapitamo nad zaboravljenom sudbinom tajanstva naših očovječenih puteva…“

 

BILJEŠKA O UMJETNIKU:

Rođen je 1968. godine u selu Đurđevića Tara (Crna Gora).
FLU (odsjek za slikarstvo) završio je 1993- godine na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića.
Godine 1995- završio je postdiplomske studije (odsjek slikarstvo) u Beogradu, kod prof. Radomira Reljića.
Član je ULUCG.
Slike i crteži mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.
(Studijska putovanja: Francuska, Grčka, Izrael, Palestina, Egipat, Turska, Slovenija…
Učestvovao na mnogim umjetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi u Kolašinu.
Polje bb, Kolašin, Crna Gora
Tel. 00382 20 864 278
Mob. 00382 69 021 849
mail: naodzoric68@gmail.com / zoric@naod.me
Sajt: www.naod.me