Budva – Izložba slika iz ciklusa „Dodiri“ slikarke Dijane Lazović

 

 

U subotu, 12. maja 2018. godine, u 20h, u prostoru Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Starom gradu, biće otvorena izložba crteža budvanske likovne umjetnice Dijane Lazović (1984). Biće to dvanaesta samostalna izložba ove slikarke koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu (Italija), u klasi profesora Itala Bresana. Organizator izložbe je JU Muzeji i galerije Budve.

Ovom prilikom Lazovićeva će se predstaviti sa petnaestak crteža iz ciklusa “Dodiri” rađenih kombinovanom tehnikom na papiru – tuš, akril, ugljen, pastel – koji su nastali tokom posljednje dvije godine.

U katalogu koji prati izložbu, Ana Ivanović, istoričar umjetnosti, zapisala je:

Dijana Lazović kroz svoju umetnost traga za dodirom kojim, u uzajamnom odnosu dva bića, površina postaje dubina i obratno, za onom istinskom povezanošću koja podrazumeva obuhvatanje sebe kroz obuhvatanje drugog. Njeno delo prožeto je čežnjom za pronalaženjem svoje polovine u drugom, akumuliranom u vidu energije koja se kod Dijane razmenjuje kroz pleksus. Upravo kroz taj splet nerava i krvnih sudova ona upija i emanira emociju. Iz nemogućnosti da je kanališe drugačije nego kroz crtež i sliku, ona je pušta, u zavisnosti od psihološkog stanja, da diktira ritam linija. Kreće intuitivno, iz stomaka, nemajući jasnu predstavu šta će nastati, ali to i nije njen fokus. Umetnost je za nju neodvojiva od opstanaka – ona je pročišćenje i sigurnost. Trenutak početka stvaranja jeste ujedno i mesto nastanka života za Dijanu Lazović.“

Svečano otvaranje izložbe crteža Dijane Lazović zakazano je za 20 časova, a otvoriće je istoričar umjetnosti Ana Ivanović.

Izložba u Ljubišinom spomen domu može se pogledati do 30. maja 2018. godine.