Budva – Izložba slika Natalije Pronine i Lidije Zarembe

 

 

U Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) u utorak, 21. avgusta, u 21 čas, biće otvorena izložba slika Natalije Pronine i Lidije Zarembe, umjetnica iz Rusije. Izložbu će otvoriti Mile Albijanić, likovni umjetnik iz Budve. Izložbu je organizovala kustoskinja Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti, organizatorka rada Moderne galerije. U muzičkom programu će učestvovati Marina Dinić, pijanistkinja iz Budve.

„Natalija Pronina je majstor boja i harmonije. Njene slike su intuitivno živopisno slikarstvo koje postaje moguće samo na granici kreativne koncentracije. Njena svrha je da usporava unutrašnje vrijeme na frekvenciju koja dozvoljava percepciju ljepote, koja u drugom, dinamičnom stanju ostaje nevidljiva za oči. U slikama Natalije Pronine su tokovi svijetlosti – oni probijaju platno, a mi posmatramo njegove vibracije: svijetlost sunca i svijetlost mjeseca ispunjavaju prostor pretvarajući ga u jednu celinu – u njoj snovi nestaju u svijetlu dana, ali sijenke ostanu u njegovoj dubini. Takav svijet ne reprodukuje spoljašnju stvarnost i ne odražava je. On postoji sam po sebi. Ulaskom u ovaj prostor, ne razumijete šta se dešava sa vama, ne očekujete ništa i ne zavisite ni od koga. U ovom trenutku, najbliži ste idealnoj slici vašeg unutrašnjeg ja. Nalazite se u simboličnoj superfluidnoj stvarnosti koja vas okružuje i prožima ekstraktom sreće. Lidija Zaremba se divi ljepoti žene. Kod umjetnice, suština žene se izražava u odnosima boja, u koje ulazi s okolnim svijetom. Ona se daje stvarnosti koja je podiže, kao talas, i dalje je nosi – u nepoznato. Slike su naslikane tako da gledalac misli da žena ispunjava prostor slike sve dok gleda u nju. Ona pokazuje sebe, ali ako skrenemo pogled ona nestaje odnesena svjetlostnim talasom. Žene su u kontinuiranom razvoju, one su neobjašnjive i nepredvidljive. One su u stanju kontinuiranog formiranja, podredjuju svijet oko sebe menjajući se sa njime. Nage su junakinje slika Lidije Zarembe, ali samo da bi mi bolje videli svijetlost koja iz njih izlazi, fluid koji se neprekidno kreće u prostoru slike i popunjava sve koji su u stanju da ga vide“, naveo je u svom kritičkom osvrtu Vjačeslav Surikov.

Natalia Pronina je grafičarka i slikarka, članica Saveza umjetnika Rusije i međunarodnog udruženja likovnih umjetnosti – AIAP UNESCO. Rođena je 14. aprila 1971. godine u Omsku (Rusija). Diplomirala je 1994. godine sa odličnim uspjehom na Omskskom državnom pedagoškom univerzitetu (umetnički i grafički fakultet). Nakon diplomiranja je ostala na univerzitetu i trenutno radi na Fakultetu umjetnosti. Učestvovala je u raznim izložbenim projektima: međuregionalnim, ruskim i međunarodnim. Poslednjih petnaest godina imala je deset samostalnih izložbi. Njeni radovi se čuvaju u državnim muzejima i privatnim kolekcijama u Rusiji i drugim zemljama.

Lidija Zaremba je grafičarka i slikarka, članica Saveza umjetnika Rusije i Međunarodnog udruženja likovnih umetnosti – AIAP UNESCO. Rođena je 10. aprila 1970. godine u Omsku (Rusija). Diplomirala je 1992. godine na Odsjeku za umjetnost i grafiku Omskog pedagoškog univerziteta. Od 1996. godine predaje na Dječijoj umjetničkoj školi broj 3 (Omsk). Učestvovala je u raznim izložbenim projektima: međuregionalnim, ruskim i međunarodnim. Tokom proteklih dvadeset godina održala je šest samostalnih izložbi. Njeni radovi se čuvaju u državnim muzejima i privatnim kolekcijama u Rusiji, Francuskoj, Americi, Poljskoj i Nemačkoj.

Izložba će biti otvorena za javnost do 3. septembra 2018. godine.