Budva – Izložba Veronesi & more

 

 

U četvrtak, 2. avgusta 2018. godine, u 21 čas, u Modernoj galeriji u Budvi, otvara se izložba italijanske apstrakcije Veronesi & more. Na izložbi će svoje radove prikazati tri umjetnika: Luiđi Veronezi, Fausto Meloti i Mauro Regglani.

Ovu izložbu JU Muzeji i galerije Budve organizuje u partnerstvu sa kulturnim klubom „La Stanca“ (La Stanza) iz italijanskog grada Bolcano. Kustoskinja izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti.

Tekst iz kataloga izložbe: „Tridesete godine prošlog vijeka bile su revolucionarne godine na italijanskoj nacionalnoj umjetničkoj sceni, Dok su nove i potpuno provokativne kulturne i likovne tendencije sebi stvarale put u drugim zemljama – poput, na primjer, suprematističkih eksperimenata Kazimira Maljeviča, Kompozicija Vasilija Kandinskog ili, pak, minimalističkih  rešetaka Pita Mondrijana – u Italiji su tek tridesetih godina ti novi pravci doživjeli naglu ekspanziju. Paradoks je da se to odigralo upravo u zemlji kojoj je fašizam, koji je bio na vlasti,  bio vrlo fokusiran na razvoj umjetnosti, arhitekture i filma. Upravo u tom periodu Luiđi Veronezi  (Luigi Veronesi), zajedno sa Lućom Fontanom (Lucio Fontana), Osvaldom Lićinijem (Osvaldo Licini), Maurom Ređanijem (Mauro Reggiani) i Faustom Melotijem (Fausto Melotti) potpisuje „Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“ koji je održan 4. marta 1934. godine u Torinu. Njegova revolucionarna umjetnička djela, linearni i strogo geometrijski potezi ponovo su se našli na Trijenalu u Milanu 1936. godine. Otvoren je novi umjetnički diskurs – otpočelo je novo poglavlje italijanske umjetnosti. Sa Veronezijem, Ređanijem i Melotijem i njima sličnima, otpočeo je izuzetno bogat i  strastven period cjelokupne italijanske kulture. Ova izložba, kojom će se prestaviti u svom punom kulturnom obimu, predstavlja omaž upravo tome. Veronezijevo umjetničko stvaralaštvo obilježilo je i naredne decenije i bilo primijenjeno u svim segmentima  umjetnosti i kulture u Italiji,  počev od pozorišta do fotografije, i tako dalje.“

Ovom izložbom se ostvaruje kulturno partnerstvo između Bolcana (regija Alto Adiđe) i Crne Gore, a nakon što se u Budvi održi izložba Luiđija Veronezija i umjetnika iz njegovog kruga, planira se izložba istaknutih crnogorskih umjetnika u Italiji. Izložba „Veronesi & more“ će biti otvorena do 18. avgusta 2018. godine.