Budva – Izložba „Život Sečuana prije 2000 godina“

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

U Modernoj galeriji u Budvi, 20. jula 2016.godine (srijeda),  u 20 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Život Sečuana prije 2000 godina“.
Izložba će se realizovati u saradnji sa Muzejom pokrajine Sečuan iz Narodne republike Kine, i trajaće dva mjeseca.

U maju 2015. godine JU Muzeji i galerije Budve potpisala je Ugovor o saradnji sa sečuanskim muzejem i uspješno realizovala jednu izložbu i ugostila dvije delegacije koje su posjetile Budvu u svrhu razmjene znanja i informacija vezanih za kulturnu saradnju Opštine Budva i gradova Čengdu i Zigong.

Biće izloženo pedeset otisaka sa drevnih ploča pronađenih prilikom arheoloških iskopavanja u pokrajini Sečuan na kojima se nalaze predstave o životu drevne Kine kao i mitovi i legende o dinastiji Han. Takođe, biće izložene tri skulpture.

…“Oslikane ploče, koje kombinuju reljef i slikarstvo, vrsta su konstruktivnih elemenata. Bile su popularne tokom vladavine dinastija Đin i Han (od trećeg vijeka prije nove ere do trećeg vijeka nove ere) i uglavnom su korišćene za ukrašavanje zidova palata i grobnica. Reljefne skulpture na ploči otkrivene u provinciji Sečuan, uključuju slike lova, ribolova, zemljoradnje, proizvodnje soli i trgovine, banketa, plesa, jahanja i legende vezane za dinastiju Han, koje predstavljaju materijalni život i duhovni svijet naroda Sečuana prije 2000 godina.
Od davnina je u kineskoj tradiciji sakupljanje i zaštitita iskopanih artefekata u vidu uzimanja otisaka. Drevna tehnologija otisaka učinila je da se ploče danas vrednuju iz posebnog ugla. Svaki izloženi predmet predstavlja fantastične slike koje prizivaju u sjećanje slavu i romantičnost velike dinastije Han i oda su veličanstvenosti kineskih predaka.“… tekst iz kataloga.

 

Secuan u Budvi