Budva – Književno veče Todora Živaljevića – Veličkog

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u srijedu, 29. novembra 2017. godine, u 19 sati, u press centru hotela TRE CANNE u Budvi, biće održano književno veče, poznatog crnogorskog pisca TODORA ŽIVALJEVIĆA – VELIČKOG.

O njegovom književnom djelu, govoriće prof. dr SINIŠA JELUŠIĆ novinar i publicista RANKO PAVIĆEVIĆ, dok će izvode iz knjiga kazivati, glumica i književnica RADMILA KNEŽEVIĆ.

Todor Živaljević Velički, rođen je 1950. godine u Peći, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na grupi za jugoslovensku i opštu svjetsku književnost, na Filološkom fakultetu u Beogradu, a čitav radni vijek, proveo je u prosveti.

Do sada je objavio 16 zapaženih knjiga, koje su nagradjene, brojnim književnim nagradama, kao što su: nagrada “Risto Ratković”, “Marko Miljanov”, “Mihailo Lalić”, “Ćamil Sijarić”, “Radovan Zogović”, “Pečat”, “Vidovdanska povelja”, i mnoge druge.

Zastupljen je u antologijama za poeziju i kratku priču, kao i u Antologiji dobitnika nagrade Marko Miljanov.

Poezija i pripovjedaštvo Todora Živaljevića Veličkog, prevodjeni su na ruski, engleski, njemački, bugarski, makedonski i italijanski jezik.

Pored pisanja, bavi se i slikarstvom, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.