Budva – Manifestacija Dani evropske baštine 2018: Izložba “Mediteranski luk Krsta Ivanovića”

 

 

Manifestaciju Dani evropske baštine 2018 koja se ove godine odvija pod sloganom  “Umjetnost dijeljenja”, Narodna biblioteka Budve obilježiće izložbom “Mediteranski luk Krsta Ivanovića” autorke mr Božene Jelušić koja će biti otvorena u poneđeljak, 24. septembra u holu Akademije znanja u 20sati. Izložbu o Krstu Ivanoviću (Budva, 1628 – Venecija, 1688), piscu i hroničaru Budve i mletačkog teatra otvoriće predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budve – dr Predrag Zenović.

Ovogodišnji programi kojima se obilježavaju Dani evropske baštine  ključni su događaji u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine 2018. Izložbu Narodne biblioteke Budve “Mediteranski luk Krsta Ivanovića” podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

U katalogu koji prati izložbu na panelima, mr Božena Jelušić je između ostalog zapisala: “Danas nam izgleda sasvim prirodno da u Krstu Ivanoviću vidimo preteču moderne ideje očuvanja kulturne baštine, i to posebno one nematerijalne, iz koje se najlakše čitaju duh vremena, običaji i vrijednosti neke epohe.”

Izrada  izložbe se podudarila sa činjenicom da se Narodna biblioteka Budve nalazi u fazi digitalizacije raznovrsne građe o Budvi i znamenitim Budvanima, među kojima je prvi upravo Krsto Ivanović.