Budva – Izložba „Stihom i kistom do vječnosti“

U srijedu 26. februara 2020. godine, u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu, biće otvorena izložba „Stihom i kistom do vječnosti“ autorke Rajne Krulj. Izložba pripada bogatom kulturnom programu manifestacije „Ljubišini dani“. U okviru programa otvaranja svoje stihove će govoriti autorka Rajna Krulj.

U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga, koji potpisuje kustos izložbe mr Senka Subotić: „Svakom svom liku Kruljeva pristupa s prethodnim upoznavanjem lika i djela istog, a to joj pomaže da, što je više moguće, odredi karakterne crte svakog od njih. Nekad te crte nisu u potpunosti fizički kompatibilne, ali po autorkinom poimanju ličnosti, odgovaraju njenom duhu i senzibilitetu. Svi portreti rađeni su tehnikom laviranog tuša, omiljenom tehnikom Kruljeve, sa nešto bijele boje, da naznači određene crte lica. Četkicom – širokim zamahom ili perom – tanko iscrtanim energičnim linijama, likovima ističe ono bitno što im daje markantnost, čime postiže svoj lični način komunikacije s papirom i likom koji crta. Nije teško zapaziti da su portretisani likovi uglavnom pjesnici što je i shvatljivo jer proističu iz autorkine poetske duše i temperamenta, jer rat poezijom za dušu i društvo, najoštrije je oružje… i kad je u pitanju ljubav, rodoljublje ili pak socijalna tematika. Crtajući ih, ona oživljava njihov lik, misao i ideje. Na ovoj izložbi počasno mjesto zauzima lik Stefana Mitrova Ljubiše, rađen tematski za ovu izložbu u okviru proslave Ljubišinih dana, kao i portreti dvojice likovnih poeta, Jovana Ivanovića i Bata Mihailovića, umjetnika najzaslužnijih za osnivanje Moderne galerije, koja danas nosi ime jednog od njih – Jova Ivanovića, prvog i dugogodišnjeg direktora ustanove u okviru koje galerija danas postoji.“

Rajna Krulj je rođena 27. marta 1961. godine u Zrenjaninu. Studirala medicinu i književnost, a 1999. godine diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Halila Tikveše i prof. Jovana Rakidzića. Izlagala više puta samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Bavi se performansom. Dobila nagradu za crtež-studiju i za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija Akademije u Novom Sadu. Na sajmu Art-Expo 2004. godine predstavila se performansom „Ljudi ikona Božija“. Njen kratkometražni eksperimentalni film „Noć svetla, svetla kao dan“ prikazan je 2003. godine na 50. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Zrenjaninu.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 6. marta 2020. godine.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + ten =