Budva – Predstavljanje djela „Slike pjesnika“ autora Igora Remsa

U poneđeljak, 10. decembra 2018. godine, u 18 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu, biće upriličeno pjesničko veče na kome će biti predstavljena knjiga „Slike pjesnika“, autora Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara. Na predstavljanju će govoriti novinar i pisac Milan Vujović, prof. Milun Lutovac i autor, dok će moderatorka večeri biti Itana Lalović.

U nastavku donosimo recenziju Konarda Rota ovog djela koje je pisano na njemačkom i našem jeziku: „ … Plodnu harmoniju ne stvaraju samo boje i reč već i povezivanje osnovnih referenci u njegovom celokupnom radu. Naravno, tome diskursu pripada pun život sa svim svojim čulnim otiscima: prolaznost, priroda, srednjovekovna istorija do postmoderne, kritičko-religijske reminiscencije do tužbalica, do samog po sebi Univerzuma gde nas pesnik ostavlja da naslućujemo bezdan zvezda (pesma Ćutnja). Uz sve to pokazuje pesnika u razmišljanjima i osećanjima kao graditelja mostova, neimara, koji traži sponu sa suštinskim okruženjem (pesma Sa mojih dlanova). Sjaj njegovih jezičkih slika daje nam mogućnost prepoznavanja mnogih aspekata od početne prefinjenosti, preko svetlosti, do intezivno opojnog uzbuđenja saputnika gde se snaga pesničke reči izražava na primer vatrom sećanja ili zavičajnom vodom…”
Igor Rems je pjesnik i slikar, rođen u Baru. Autor je velikog broja poetskih knjiga, i dobinik brojnih književnih nagrada od kojih izdvajamo Povelju Rastko Petrović, Naji Naaman – međunarodnu književnu nagradu, Kočićevo Pero, Povelju Karađorđević i međunarodnu književnu nagradu Hermes.
Njegova djela su prevođena na njemački, engleski, poljski, makedonski, bugarski, grčki, italijanski, rumunski, turski, španski, ukrajinski, lužičko-srpski i francuski jezik. Član je UKS, UKCG i UK Njemačke. Imao više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi u Baru i Kelnu kao slobodan umjetnik.