Budva – Predstavljanje monografije umjetnika Sava Pavlovića


U subotu, 23. novembra 2019. godine, u 18 časova, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biće upriličeno predstavljanje monografije slikara Sava Pavlovića. Ispred Opštine Budva obratiće se gospodin Krsto Radović, predsjednik Skupštine. Na promociji će govoriti mr Marin Ivanović – istoričar umjetnosti, Ljiljana Zeković – recezentkinja monografije, Ana Matić – likovna urednica, Savo Pavlović – umjetnik i mr Lucija Đurašković – glavna i odgovorna urednica, dok će moderatorka večeri biti Milica Stanić Radonjić. Izdavač monografije je JU Muzeji i galerije Budve, urednice monografije su mr Milica Stanić Radonjić, mr Milijana Istijanović i mr Jasmina Lazović, recezentkinje su Ljiljana Zeković i Božena Jelušić.

Uvodnu riječ u monografiji potpisuje mr Lucija Đurašković: „Sa željom da na sveobuhvatan način predstavi pedesetogodišnji stvaralački opus umjetnika i likovnog pedagoga, Sava Pavlovića, JU Muzeji i galerije Budve je velikom retrospektivnom izložbom, u svim svojim galerijskim prostorima od Budve, preko Reževića, do Petrovca, na najljepši način, obilježila ovaj zlatni jubilej svog sugrađanina, kome pripada jedno od najznačajnijih mjesta u istoriji likovnog stvaralaštva Budve i Crne Gore. Krunu ovog projekta čini monografija, koja nam, i slikom i riječju vrsnih autora, na jednom mjestu, sadržajno reprezentuje plodotvoran životno-umjetnički put stvaraoca čiji mediteranski duh izbija sa gotovo svake njene stranice. Istovremeno, ona je i svjedočanstvo raznolikih likovno-umjetničkih odsjaja koje, samo umjetnik skoro nestvarnog senzibiliteta i nepreglednih duhovnih širina, može da pruži. Takođe, ali ne i na zadnjem mjestu, ona predstavlja uzdarje i poklon svih poštovalaca i poslenika kulture umjetničkom djelu čija afirmativna kreativnost podstiče, krasi, pokreće i upotpunjuje likovnu scenu savremene crnogorske umjetnosti na prelazu 20.-og u 21. vijek.”  

U nastavku prenosimo dio teksta recezentkinje mr Božene Jelusić: „Kada je iza slikara 50 godina stvaralačkog rada, u njegovom opusu se lako otkrivaju konstante likovne biografije. Bez obzira na tematiku ili izražajnu formu, lako je prepoznati razliku koja ga odvaja od drugih, uočiti samo njemu svojstveni izraz i osjećajnost, kako u pristupu prikazanim predmetnostima tako i u načinu materijalizacije njegovog unutrašnjeg svijeta. Kada je iza slikara, u ovom slučaju i dragog prijatelja, čitavih 50 godina stvaralačkog rada, prilika je i za drugačiji odnos prema zadatku da se taj opus predstavi. Vještina tumača se tada neminovno susreće sa onim što zna o autoru. Pokreće se čitav rezervoar sjećanja, ali svakako ne u odabiru pozitivističkog pristupa djelu umjetnosti. Život i stvaranje slikara samo stupaju u plodotvornu spregu i dio su ukupnog analitičkog diskursa kojim se nastoje izoštriti konstante njegove stvaralačke biografije.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 1 =