Budva – Program manifestacije „Ljubišini dani“ za petak, 28. februar

Program manifestacije „Ljubišini dani“ koji će se održati u petak, 28. februara u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ počeće u 18.30 časova predstavom „Skočiđevojka“, u produkciji NVO Dramski studio Budva, za koju je dramatizaciju i režiju uradila gospođa Radmila Knežević. Učesnici predstave su đeca, a cilj je da se Ljubišino stvaralaštvo približi đeci i mladima, na kreativan način.

Nakon toga, u 19 časova, biće upriličeno predavanje akademika Radomira V. Ivanovića na temu „Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović“.

Akademik Radomir V. Ivanović rođen je 28. avgusta 1936. godine u selu Smonica (kod Đakovice). Doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Radio je kao asistent, docent i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini, a potom kao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za obrazovanje, kulturu i nauku Srbije. Od početka 1976. godine radio je kao vanredni i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sve do penzionisanja (2003). Član je Makedonske akademije nauka i umjetnosti, inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja književnika Srbije, počasni član Društva pisaca Makedonije i član-saradnik Matice srpske u Novom Sadu. Počasni je doktor nauka (doctor honoris causae) Univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju. Njegov najznačajniji doprinos je u oblasti književne istorije, teorije i kritike, kao i u oblasti pozorišne istorije i kritike. Radomir V. Ivanović je dobitnik brojnih naučnih, kulturnih i književnih nagrada, među kojima su i Trinaestojulska nagrada Crne Gore, Balkanska nagrade Kosta Racin i Nagrada za životno djelo u Sremskim Karlovcima. Do danas je objavio 30 estetičkih i poentoloških monografija, kao i 38 knjiga studija i ogleda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + twenty =