Budva – Promocija knjige “Saglasja- političko-filozofski ogledi” dr Predraga Zenovića

 

 

Program obilježavanja Dana opštine Budva biće nastavljen u petak, 23. novembra 2018. godine, sa početkom u 20h promocijom nove knjige iz edicije Narodne biblioteke Budve –  “Saglasja – političko-filozofski ogledi” dr Predraga Zenovića. O knjizi će u holu Akademije znanja pored autora govoriti  recenzent izdanja, redovni profesor Teorija političkih sistema i Političke kulture prof. dr Milan Podunavac i politikolog, doc. dr Vladimir Pavićević. U muzičkom dijelu programa nastupiće harfistkinja Milica Kankaraš.

U Prolegomeni djela autor Predrag Zenović ističe: “Život u savremenoj Crnoj Gori, posebno njen politički život, zahtjeva političko-filozofsko mišljenje. Nažalost, takvog promišljanja nema onoliko koliko naša politička stvarnost zavrjeđuje. Politička zajednica jednog multikulturnog, višenacionalnog, više konfesionalnog i ideološki podijeljenog društva traži od mislilaca politike (teoretičara politike, filozofa politike) nove političke projekte koji su poželjniji od postojećih, a koji su istovremeno ostvarivi. Zato i kažemo da je politička filozofija normativna, jer ukazuje na to kako stvari treba da budu, u kom pravcu ih treba mijenjati.”

Dr Predrag Zenović (1986) rođen je na Cetinju, osnovnu i srednju školu zavšio je u Budvi, a potom Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirao međunarodno javno pravo i ljudska prava u Letoniji (Riga Graduate School of Law). Doktorirao političku teoriju u Rimu (LUISS Guido Carli) i na Univerzitetu u Ženevi (Université de Genève). Autor priručnika za debatu i retoriku za srednjoškolce. Napisao veći broj stručnih radova u oblasti poltičke teorije, ljudskih prava i demokratije, i nekoliko u oblasti književne i pozorišne teorije. Autor edukativno-kreativnih radionica o medijskoj pismenosti, filmskom jeziku i evropskom filmu. Angažovan od 2016. godine kao predavač na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica.