Budva – Promocija nove knjige poezije Borisa Jovanovića Kastela

 

 

 

JU Narodna biblioteka Budve je, nastavljajući izdavačku djelatnost,  objavila  knjigu poezije  Zevs u budvanskom kazinu Borisa Jovanovića Kastela. Knjiga će biti promovisana u srijedu, 27.decembra 2017.. godine, u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 19h. O knjizi će govoriti  publicista i teoretičar književnosti Vanja Kovačević, profesorica književnosti  Zorica Joksimović, u ime izdavača Stanka Stanojević i  autor.

Pokrenuvši svoju izdavačku djelatnost prvi put aprila 2017.godine, JU Narodna biblioteka Budve je do decembra objavila ukupno šest knjiga, od kojih je knjiga poezije Zevs u budvanskom kazinu Borisa Jovanovića Kastela posljednja u tom nizu, a koju ovom prilikom nudimo čitaocima. Princip kojim se JU Narodna biblioteka Budve rukovodi prilikom odabira autora i knjiga koje će publikovati je princip zavičajnosti; bilo da su autori porijeklom iz Budve, bilo da žive i stvaraju u Budvi ili pak da pišu o Budvi inspirisani njome ili da su toponimi u njihovim djelima u vezi sa budvanskim krajem. Ovo posljednje je dakako opredijelilo pjesnika Borisa Jovanovića Kastela da u Narodnoj biblioteci Budve vidi izdavača njegovih pjesama, prepoznajući iznad svega značaj institucije kulture čije postojanje datira od 1864.godine. Ipak, i pored namjere da Biblioteka bude dom gdje će stanovati knjige zavičajnih autora i pored želje i nastojanja da nikog ne odbijemo, jedini kriterijum kojim je predvođena naša izdavačka djelatnost je isključivo kvalitet štiva koje se namjerava štampati.

Glavna urednica izdanja „Zevs u budvanskom kazinu“ Borisa Jovanovića Kastela  je Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budve. Knjigu je uredila i lektorisala Stanka Stanojević dok su recenzenti i, ujedno, autori pogovora francusko-bosanska poetesa Jasna Šamić iz Pariza, italijansko-srpska spisateljica Milica Marinković iz Bolonje i publicista i teoretičar književnosti Vanja Kovačević iz Podgorice. Vrlo moderno i inventivno, publikaciju je likovno uredio Aleksandar Petrović iz Beograda tako što je na prednjoj korici istaknut fragment slike Željka Đurovića Čobanica a na zadnjoj motiv budvanskog kastela. Kao i u ranijim knjigama, fotografija autora djelo je profesionalnog fotografa i autorovog prijatelja Zdravka Radošića.

Boris Jovanović Kastel je, prema  mišljenju kritike, najznačajniji crnogorski pjesnik mediteranske orijentacije i ugledno je ime mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Rođen je 1971. godine u Podgorici, gdje je stekao osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje  i gdje i danas živi. Uređivao je  časopis za književnost Ovdje  (2000-2003), a eseje je godinama objavljivao u dnevniku Pobjeda.

Kao autor potpisuje se na preko dvadeset poetskih i esejističkih knjiga. Objavio je četiri knjige izabranih eseja: Pergament od sireninog poprsja (2000), Peta strana juga (2005), Ogledanje u bonaci (2009) i Mediteransko prosvjetljenje – naš Mediteran, kompas sudbine (2012). Od četrnaest poetskih knjiga, prva – Kad zamirišu kajanja objavljena je 1994. godine, a najnovija Pozivno pismo suncu (2016), publikovana u biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD. Njegovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku Ručak na hridini (Kosilo na čeri, 2014.) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika Poetiko nove lire kao dio programa Evropske komisije.  O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca pod naslovom  Mediteranski gospar (2009). Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski, makedonski, slovački i slovenački jezik. Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenačke i evropske poezije. Uvršten je u internacionalnu antologiju poezije mira i tolerancije Svim na zemlji mir uz pjesnike sa prostora bivše Jugoslavije, međunarodnu zbirku ljubavne lirike Tebi pjesmom, Valentinovo, sa pjesnicima sa zapadnog Balkana i Evrope i zajedničke zbirke poezije o moru More na dlanu sa pjesnicima iz 17 država svijeta (Kultura snova, Zagreb, 2014. i 2015) i U pjeni stihova (Kultura snova, Zagreb, 2016).

Dobitnik je svjetske Pohvale za poeziju Nosside 2011. koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a, u italijanskom gradu Ređo Kalabrija. Izabran je među trideset pjesnika svijeta, učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.