Budva – Promocija poetske zbirke „Prolaznici“


U Narodnoj biblioteci Budve, u utorak, 25. februara 2020. godine, biće promovisana poetska zbirka „ProlazniciJovanke Vukanović. O knjizi će govoriti recenzentkinja knjige mr Božena Jelušić, pjesnikinja Sonja Živaljević i autorka Jovanka Vukanović, pjesnikinja i književna kritičarka. Moderatorka večeri biće Stanka Stanojević, a promocija počinje u 19 časova.

„Poetska zbirka “Prolaznici”, pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti… Sugestivan je i asocijativno bogat naslov zbirke, koji označava najčešće slučajne, samotne susretnike, koji se mimoilaze bez bliskosti i svijesti o sapu(a)tniku“, zapisala je u recenziji Božena Jelušić.

„Jovankine pesme su sa istančanim nervom, bez nepotrebnih ukrasa, stremeći suštini u elementima koji artikulišu naš život, naročito u ovim balkanskim krajevima. I ovo je njena najbolja pesnička zbirka, takoreći sleme njenog stvaralaštva”, zabilježio je o knjizi recenzent Jovica Aćin.

Poetsku zbirku Prolaznici objavila je Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”, a štampanje je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Jovanka Vukanović je rođena 1948. godine u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru – Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Objavila je četiri zbirke pjesama: „Prostorne vertikale”, „Ko te za kuću pita”, „Pogrešno tretirani slučajevi” i „Otići”, dvije knjige eseja i prikaza: „Vrijeme stiha” i „Naslovi”; i Antologiju „Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”. Živi i stvara u Podgorici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − 2 =