Budva – Promocija zbornika „Budva u Velikom ratu“ i dokumentarna izložba

JU Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah u četvrtak 7. novembra 2019. godine, u 20 časova u holu Akademije znanja – Budva, organizuju promociju zbornika radova „Budva u Velikom ratu – istorija, predanje, sjećanja“. Radovi u Zborniku plod su naučnog simpozijuma održanog 6. i 7. novembra 2018. godine  povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. U programu promocije učestvuju: akademik Zoran Lakić, dr Predrag Zenović i mr Savo Martinović,  a  moderatorka je Stanka Stanojević.

Izdavači zbornika „Budva u Velikom ratu – istorija, predanje, sjećanja“ su Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah.

Takođe, u holu Akademije znanja biće postavljena i dokumentarna izložba „Budvanski kraj u Prvom svjetskom ratu 1914 – 1918“, autora mr Marka Janketića i Gorana Bubanje.

Ovim programom Narodna biblioteka Budve počinje proslavu obilježavanja Dana opštine Budva 2019. godine.

U uvodu zborniku pod nazivom „Riječ urednika“ između ostalog ističe se i to da je kroz strukturu zbornika „Veliki rat predstavljen u svojoj istorijskoj kompleksnosti, ne samo kao istorijski i poltički događaj nego i kao igra vremena i prostora, vrijeme kulturne razmjene, istorijsko i prije svega jedno duboko ljudsko iskustvo. Kako je i glasio podnaslov naučnog skupa: “istorija, predanje, sjećanja“, želja nam je bila da temi Velikog rata pristupimo svestrano, kroz više nivoa naučnog i običnog, svakodnevnog razumijevanja“.

U recenziji koju potpisuje akademik Zoran Lakić među mnogim vrijednostima Zbornika ističe se i sljedeća: „Ne sjećam se da se bilo koji istoriografski rad tako snažno oslonio na novootkrivenu korišćenu arhivsku dokumentaciju, kakav je slučaj sa ovim radom. Makar on imao samo lokalni – regionalni okvir. Pri tome mislim da su se već pojavile i neke značajne knjige u kojima se bilježi, na primjer, i da je u Velikom ratu bilo par dobrovoljaca iz Boke, a riječ je o hiljadama – imenom i prezimenom; zapisanih samo iz Budve – preko hiljadu.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 1 =