Budva – Razgovor na temu „Predmeti, gradovi, ljudi“ sa direktorom Muzeja dizajna u Londonu Dejanom Suđićem

U organizaciji JU Narodne biblioteke Budve i JU Muzeja i galerija Budve, u subotu 23. marta 2019. godine, u 19h u Modernoj galeriji, biće upriličen razgovor na temu Predmeti, gradovi, ljudisa direktorom Muzeja dizajna u Londonu  Dejanom Suđićem.

O savremenoj arhitekturi i dizajnu sa Suđićem  će razgovarati dr Predrag Zenović.

Dejan Suđić (Deyan Sudjic), britanski pisac i direktor Muzeja dizajna u Londonu,  predstavlja vodeće ime u svijetu u oblasti dizajna i arhitekture. Porijeklom iz Paštrovića, Suđić je svojim knjigama, publicističkim i profesionalnim radom ostavio neizbrisiv trag u britanskoj kulturi.

U svojoj impresivnoj biografiji, bio je dekan Fakulteta umjetnosti, dizajna i arhitekture na Kingston univerzitetu, vanredni profesor na Kraljevskom koledžu umjetnosti, umjetnički direktor Venecijanskog bijenala za arhitekturu 2002. godine, stručni konsultant u više projekata na temu urbanog planiranja, dobitnik više kraljevskih ordena i priznanja.  Suđićevo stvaralaštvo prati i upečatljiv publicistički rad. Pisao je kritiku o dizajnu i arhitekturi za Observer, bio jedan od osnivača mjesečnika o arhitekturi „Blueprint“ i urednik „Domus“-a (2000-2004).

Neka od najvažnijih Suđićevih djela su: Kultni predmeti (1985), Grad od 100 milja (1993), Kompleks zgrada: kako bogati i moćni oblikuju svijet (2006), Jezik stvari: razumjeti svijet poželjnih predmeta, B kao Bauhaus (2014).

Na poziv predsjednika Opštine Budva, gospodin Dejan Suđić je u dvodnevnoj posjeti našem gradu.