Budva – Susret s piscem Borisom Akunjinom

 

 

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 26. septembra 2018.. godine, sa početkom u 17 sati biće upriličen Susret s ruskim piscem Borisom Akunjinom. U programu predstavljanja ruskog književnika Akunjina učestvovaće Elena Zelinska, ruska književnica, i prevodilac Predrag Krkeljić. Program će biti realizovan u prostorijama Narodne biblioteke na Akademiji znanja, a moderatorka je Stanka Stanojević.

Boris Akunjin je pseudonim Grigorija Čhartišvilija (20. maj 1956), cijenjenog filologa, japanologa i književnog kritičara.

Od 1956. živi u Moskvi. Radio je kao japanolog sve do 1998. godine kada objavljuje roman Azazel, nakon kojeg se potpuno posvećuje pisanju. Pod pseudonimom Boris Akunjin je napisao nekoliko romana i kratkih priča, među ostalima i serijal Avanture Erasta Fandorina. Azazel je prvi roman u nizu koji prati zgode mladog detektiva Erasta Fandorina. Radnja romana je smještena u carsku Rusiju.

Početkom ove godine je izašao  jedanaesti roman iz fandorinske serije  – Ne kažem zbogom –  dvadeset godina nakon objavljivanja Azazela.

Osim detektivskih romana, Čhartišvili je autor knjige Pisac i samoubistvo, posvećene istraživanju jednog od najdramatičnijih problema čovječanstva. 

Za samo nekih pet godina, Boris Akunjin je bio preveden na više od 30 jezika.

Nakon izlaska desetak naslova iz serije o Fandorinu, Akunjin počinje raditi na seriji o sestri Pelagiji, redovnici u samostanu fiktivnog grada u ruskoj provinciji, koja ima detektivske sklonosti.

Nakon aktivnog društvenog i političkog angažmana od 2011. do 2013, Čhartišvili je napustio Rusiju 2014. godine.

Živi između Francuske i Londona i trenutno radi na Istoriji ruske države.

Pseudonim koji je autor sebi izabrao na japanskom znači “loš momak”, a inicijali B.Akunjin asociraju i na Bakunjina, poznatog revolucionara, filozofa i anarhistu iz 19. vijeka.