Budva – Tradicionalna kulturna manifestacija „Ljubišini dani“

 

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve 27. i 28. februara 2018. godine (utorak i srijeda), održaće se tradicionalna kulturna manifestacija „Ljubišini dani“. Ovogodišnji program obuhvata naučni simpozijum, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe.

Svečano otvaranje kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ i naučnog simpozijuma „STEFAN MITROV LJUBIŠA: INTERTEKSTUALNA INTERPRETACIJA“ zakazano je za 27. februar u 10 časova. Pored obraćanja gostiju i domaćina skupa, na otvaranju će nastupiti Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ (1839) iz Kotora.

Treći međunarodni naučni simpozijum organizovan je na temu „STEFAN MITROV LJUBIŠA: INTERTEKSTUALNA INTERPRETACIJA“, i na njemu će svoje radove predstaviti sedamnaest eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti književnosti i jezika iz Crne Gore i regiona.

Rad simpozijuma  će se odvijati oba dana, a učesnici su podijeljeni u četiri sesije. Prve dvije sesije održaće se u Modernoj galeriji, treća u Spomen domu „Reževići“ u Reževićima, a posljednja u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu.

U utorak, 27. februara, zakazano je prdstavljanje novog Prosvetinog izdanja Ljubišine „Skočidjevojke“, koje je priredila dr Mila Medigović Stefanović, a koje je objavljeno 2017. godine. O knjizi će govoriti prof. mr Vida Ognjenović i mr Božena Jelušić. Moderator je Stanka Stanojević, dok će odlomke iz pripovijesti  čitati dramska umjetnica Radmila Knežević.

Drugog dana, 28. februara, u 19 časova u Spome domu „Crvena komuna“ u Petrovcu biće otvorena izložba „SVADBENI SPOMENAR PAŠTROVIĆA“, autorke dr Mile Medigović Stefanović.

Izložbu će otvoriti Jelena Đurović.