Čačak – Izložba fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore”Izložba fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” autorke Mirjane Vukasović, arhivistkinje u Muzeju grada Perasta u realizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, biće otvorena u Narodnom muzeju u Čačku, u četvrtak, 21. marta u 19 sati.

Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj će biti predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Izložba je rađena sa ciljem da stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope.

Stećci su 2016. godine našli mjesto na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Od velike važnosti je stećke predstaviti široj javnosti, kako bi se upoznala sa kulturom svojih predaka. Stećak jeste materijalni dokaz jednog vremena i prostora, koji je od strane nauke datiran od druge polovine XII pa sve do XVI vijeka. Sama praksa sahranjivanja ispod stećaka prestala je još u XVI vijeku, ali su oni nastavili svoj život u duhovnom biću ljudi i zajednica koje su naseljavale dati prostor.

Nakon Beograda (Narodna biblioteka Srbije) i Zaječara (Radul begov konak), ovu izložbu će imati čast da pogledaju i posjetioci u Čačku. Izložbu će otvoriti arhitekta Dr Miloš Radovanović.

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i biće otvorena do 8. aprila 2019. godine.