Čelobrdo – Mobilna književna rezidencija

 

celobrdo-znak

 

 

Mobilna književna rezidencija, treća po redu u Crnoj Gori, okupiće od 25.septembra 2016. godine, u selu Čelobrdo iznad Sv.Stefana šestoro pisaca iz regiona koji će tematizovati korupciju putem umjetničkog istraživanja.

Pozvani pisci-kolumnisti, Boris Dežulović iz Hrvatske, Ana Radmilović iz Srbije, Brano Mandić iz Crne Gore, Ahmed Burić i Marko Tomaš iz BiH, a po izboru festivala “Krokodil” – Barbi Marković iz Austrije, aktuelizovaće recentne primjere korupcije iz sopstvenog okruženja i tako ponuditi prve eksponate za nedavno osnovani virtuelni Muzej Korupcije (MK). Moderator razgovora i debata na temu korupcije biće lingvista i pisac Pavle Ćosić iz Beograda.

Organizatori Mobilne književne rezidencije / Čelobrdo 2016 su ZMUC iz Beograda i ZA DRUGA iz Petrovca, uz podršku evropske mreže Traduki za prevođenje i književnost.

Muzej Korupcije (http://www.zmuc.org/aktuelnosti/muzej_korupcije_mk.html)  ima za cilj da proširi polje percepcije korupcije – sa zloupotrebe javnih ovlašćenja za ostvarenje lične koristi na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice.

Demistifikacijom mehanizama korupcije kroz muzeološki pristup i smještanjem korupcije u muzej, MK će raditi na oslobađanju građana od traumatizacija svakodnevnog života u regionu čije države zauzimaju visoke pozicije po indeksu percepcije korupcije.

Rezidenti će održati javni čas s gimnazijalcima u Baru, a nastupiće još u Budvi i Podgorici.

Organizatori pozivaju pojedince, organizacije i antikorupcijska udruženja da do kraja oktobra obogate muzejsku postavku najatraktivnijim primjerima koruptivnih praksi, kao i umjetnike Crne Gore da u različitim medijima daju svoj doprinos muzejskoj postavci.

Rezidencija u selu Čelobrdo dio je međunarodnog umjetničkog projekta Mobilne rezidencije koji se od 2013. godine realizuje u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, s tendencijom da se proširi na druge zemlje regiona. Mobilna književna rezidencija traje do 2.oktobra.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =