Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Bright moments” Zorana Živkovića


U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar, u utorak 22. decembra 2020. godine, biće otvorena izložba “Bright moments” umjetnika Zorana Živkovića.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložba će biti otvorena virtuelno u 17 časova, uživo preko oficijalnog Instagram profila Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Zoran Živković je rođen u Kotoru 1969. godine. Magistrirao je mozaik i zidno slikanje 2009. godine na Akademiji Likovnih Umjetnosti na Cetinju 2009. godine. Na istoj akademiji je diplomirao 2000. godine, odsjek slikarstvo. Prethodno je završio i Pravni Fakultet u Beogradu.

Živi u Kotoru.

Istoričarka umjetnosti Anja Marković, između ostalog, je o izložbi zapisala:

“Bright moments, prevod koji svoj original nalazi u latinskom pravnom institutu lucida intervalla, odraz je dubokog zadiranja u svijetle momente sopstva oblikovanog okolnostima i okolinom u kojoj rastemo i sazrijevamo kao jedinke. Svijetli trenuci su one rijetke, dragocjene sekvence potpune bistrine i čiste svijesti koja je doživjela svojevrsnu ekspanziju. To su momenti koji se jave kao opoziti nesvjesnom, neispravnom i opskurnom, a javljaju se i u istorijskoj i kolektivnoj svijesti. Živkovićev doživljaj tih momenata unutar društvene svijesti predstavlja period u kojem je odrastao i sistem u kojem se formirao; prepoznaje ih u idejnom, ali i u materijalnom, spomeničkom nasljeđu Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma.”

Izložba se može pogledati do 31.01.2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =