Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba crteža vajara Mitra Živkovića

 

 

U četvrtak, 8. decembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba crteža vajara Mitra Živkovića.

 

Mitar Živković je rođen u Zaječaru 1975. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti  na Cetinju 1999. godine, u klasi profesora Pavla Pejovića. Postdiplomske studije završio je u Ljubljani (odsjek vajarstva), u klasi profesora Dušana Tršara. Član je ULUCG od 2010. godine. Status samostalnog umjetnika stiče 2013. godine. Redovan je izlagač kolonije u Danilovgradu od 2007. godine. Samostalno je izlagao u Baru, Tuzima i Nikšiću. Autor je skulpture crnogorsko kolo „ORO“ postavljene u parku kod zgrade Vlade u Podgorici.

U tekstu za katalog izložbe dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka je, između ostalog, zapisala:

„Pretpostavljajući da većina poznaje umjetničko djelo vajara Mitra Živkovića, otkrivamo i onog drugog i /ili „prvog“ umjetnika kojem je imanentan crtež u stvaralačkim/autorskim samorealizacijama. Upravo, neki od ovih crteža djeluju kao skice za skulptorska ostvarenja, no, to svakako ne umanjuje njihove kvalitativne vrijednosti. Iako nisu produkt jedinstvenog ciklusa/opusa snažan individualni, rukopisni korelativ neumitno povezuje ove radove. Nazivi radova – Disanje, San, Mir, Majka, Igra…u više produkovanih varijantnih rješenja predstavljaju indikativna  semantička čvorišta. Ove karmičke riječi/pojmovi govore suštinom bitisanja i tvore sublimaciju esencijalnog, arhetipskog, primordijalnog, kontinuiranog, svetog…“

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka.

 

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIKU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − twelve =