Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”


U utorak, 16. februara 2021. u 17h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu, biće otvorena izložba “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” umjetnice Milice Rakić.

Milica Rakić rođena je 1972.godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Saveza komunista Jugoslavije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Predstavila je svoje radove na 30 samostalnih izložbi i preko 400 grupnih u zemlji i inostranstvu (Albanija, Amerika, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Egipat, Iran, Italija, Japan, Kina, Mađarska, Makedonija, Meksiko, Nemačka, Portugal, Rumunija, Rusija, Slovenija, Turska, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Španija). U svom radu ispituje način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet.

Živi i radi u Beogradu.

Anica Tucakov je u tekstu koji prati izložbu, između ostalog, zapisala:

“Malo je umetnika koji poput Milice Rakić tako precizno i uspešno imenuju svoja dela i izložbe, sa nazivima kao idejnim ekstenzijama samog projekta, koji nose težinu gradivnog materijala izložbe i radova. Sentenca “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koncizno detektuje i imenuje samu bit projekta. Jer, postupak umetnice Milice Rakić, određen je ovog puta prvenstveno pozicionim statusom dramatis personae другарице Милице Ракич.

Povodom ove izložbe, zato, možemo predložiti da postoji potkožni hod vremena. Neka nevidljiva mreža koja povezuje ljude različitih epoha. U nekom trenutku dogodi se procep: iz nekog bitno drugačijeg „prostora”, ili sfere, izvan poznatih zakonitosti, a u samom činu kreacije, nešto prodre i „zaglavi” se.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, otvaranju izložbe će prisustvovati novinari, dok će ga publika moći naknadno pogledati na oficijalnom YouTube kanalu Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 31. 03. 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 1 =