Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Dajane DurićU utorak, 2. jula u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Klub biće otvorena izložba umjetnice Dajane Durić pod nazivom ,,Boravište praznine’’.

Dajana Durić rođena je 1986. godine u Rijeci. Završila je preddiplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te slikarstvo i eksperimentalnu tkaninu na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi, gdje je 2012. godine magistrirala s rektorovim priznanjem. Dobitnica je nagrade Józef Szajna pod pokroviteljstvom Fonda za podsticanje stvaralaštva – Polich Society of Authors ZAiKS. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.

Anja Marković, istoričarka umjetnosti, je o radu umjetnice Durić između ostalog zapisala:

“Posmatrač, u prostoru u kom se nalazi stotine kesica i više kilograma čaja, osvješćuje u sebi važnost i snagu malih stvari.

Običan predmet u kom se ne vidi nikakva estetska vrijednost – sada je u galerijskom prostoru. Simultano posmatra, miriše i dodiruje rad, stvarajući novu viziju i percepciju. On boravi u nečemu što umjetnica naziva Boravištem praznine, ali ta praznina ima katartičku ulogu.

            Dajana Durić kompleksnu filozofsku estetiku prezentuje publici i dozvoljava maksimalno približavanje radu, shvatajući da su sva čula jednako važna u građenju novog pogleda na svijet – pogleda jednostavnog i pročišćenog. Upravo se u tome i sastoji vrijednost njenog rada”.

Izložbu će otvoriti Anja Marković, istoričarka umjetnosti.

Izložba se može posjetiti do 31. jula.