Centar savremene umjetnosti Crne Gore – izložba Dušana Zidara “Dorijan – Dorijan Grej”


U četvrtak, 17. oktobra 2019. godine u 20 sati otvara se izložba Dušana Zidara “Dorijan – Dorijan Grej” u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Klub.

Dušan Zidar je rođen 1962. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na odsjeku za vajarstvo gdje je završio i postdiplomske studije. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u Sloveniji i inostranstvu.

Od 2000. godine radi kao profesor na Univerzitetu u Mariboru, Fakultet za obrazovanje, Odsjek za likovnu umjetnost.

Spiro Mason je o radu Dušana Zidara, između ostalog, zapisao:

,,Naslov izložbe Dušana Zidara ukazuje na složenu metaforičku igru brojnih značenja koja se neprestano prepliću na dvodimenzionalnim slikama uklopljenim u kompoziciju izložene prostorne instalacije. Samu instalaciju čine tri sloja. Frontalno, digitalne slike insekata na prozorima; zatim centralna, viseća kompozicija od tri velika akvarela, slikana na obje strane formata, s kojom se prepliću digitalne grafike manjeg formata i suptilni crteži insekata na japanskom – vaši – papiru; dok zadnji sloj predstavlja digitalna grafika s akvarelističkim intervencijama postavljena na galerijski zid.

Ova troslojnost poziva gledaoce na shvatanje da struktura stvarnosti nije linearna, te odražava umjetnikovo hipoteziranje i koketiranje s kvantnom strukturom svijeta. Troslojni prikaz više ne omogućava sigurnu fenomenološku distancu u odnosu na prazninu iza slike / ogledala / zida koja bi osigurala transcendenciju sadržaja. Gledalac je suočen s idejom da slika stvarnosti zapravo može biti kontinuirani sljed događaja koji se transformiraju iz jednog oblika u drugi, bez logičke veze uzroka i posljedica”.

Izložbu će otvoriti Natalija Đuranović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + eighteen =