Centar savremene umjetnosti Crne Gore – izložba Evamarije Miler “Zov praznine”


U utorak, 10. decembra 2019. godine u 20 časova, otvara se izložba Evamarije Miler “Zov praznine” u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom.

Evamarija Miler studirala je pozorište, film i medijske studije na Univerzitetu u Beču, s fokusom na američki drumski film New Queer Cinema, te scenografiju kod Ane Vibrok na Akademiji likovnih umjetnosti.

Nedavno su se njeni radovi mogli vidjeti u prostoru hothouse for rough translations (Minhen), wellwellwell (Beč), Kino MUMOK (Beč), Pathos (München), a njene su muzičke numere bile dio video radova, predstava i čitanja u prostoru MUSA (Beč), Literaturhaus (Beč), Künstlerhaus

(Beč) i u javnim prostorima.

U posljednje 3 godine, Evamarija Miler (sa sjedištem u Beču) putovala je po udaljenim mjestima kako bi slušala i dokumentovala, radeći na projektima koji tretiraju naš odnos prema prirodi i dekonstruišu njene mistificirane reprezentacije. “Potraga” joj daje narativnu snagu, kao i koristan alat za analizu putopisnih i avanturističkih priča koje spajaju geografiju i mitologiju. Povezujući ove fragmente sa savremenim naučnim pogledima na otkriće i upad, te na samo iskustvo izolacije, ona se takođe fokusira na konkretna mjesta na koja nailazi.

Umjetnica je, o svom radu između ostalog, zapisala:

„Priroda se često predstavlja kao objekat fascinacije, koji je zapravo u funkciji pozornice za samoprezentaciju. U pejzažu zapravo tražimo sebe, težeći da se ponovo povežemo sa fragmentima sopstvenog bića. Naša potraga je potraga za autentičnošću ili za trenutkom gubitka kontrole u svijetu koji je izrazito regulisan.

Na tom putu, nailazimo na mjesta oblikovana interakcijom ljudi i prirode, koja se moraju nadgledati i održavati kako bi se njihovo postojanje osiguralo. Otkrivamo izvorne mitove čiji se narativi vežu za pijesak, litice i stijenje: div-žena Neringa koja je sopstvenim rukama stvorila Kursku prevlaku, i Ginnungagap, velika provalija koja je prethodila genezi u nordijskoj mitologiji. Lutamo, okrećemo se i slušamo dok otkrivamo, sloj po sloj, potencijalna sjećanja.“

Izložbu će otvoriti Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 31. decembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − three =