Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba fotografija Eriha Salomona i Barbare Klem

 

 

U četvrtak, 19. aprila 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba fotografija njemačkih fotografa Eriha Salomona (Erich Salomon) i Barbare Klem (Barbara Klemm) pod nazivom „Zeitsprung“ (Vremenski skok).

Izložbu u Crnoj Gori organizuju Institut za kulturne veze sa inostranstvom (ifa), Štutgart, Njemačka i Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Goethe Institutom iz Beograda, Ambasadom SR Njemačke u Podgorici i Fondacijom Konrad Adenauer.

Izložba „Zeitsprung“ prikazuje fotografije Eriha Salomona i Barbare Klem kao fantastične primjere njemačke žurnalističke fotografije. Oba autora su kao fotografi tvorci neponovljivih vremenskih dokumenata, stvorivši, kao umjetnici, slike neobičnog intenziteta.

Barbara Klem i Erih Salomon su po sopstvenom razumijevanju novinari, a ne umjetnici – to što ih danas doživljavamo kao umjetnike proizilazi iz logike njihovih fotografija. Kod ovih fotografija nije važna samo njihova informativna vrijednost već i kompleksnost umjetničkog izraza koja nam razotkriva političke, socijalne i psihološke pozadine događaja.

Na otvaranju izložbe će govoriti Danica Bogojević, pomoćnik direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore; Uwe Meerkötter, zamjenik ambasadora SR Njemačke u Podgorici, Frank Baumann, direktor Goethe-instituta u Beogradu i Andreas Rost, kustos Instituta za kulturne veze sa inostranstvom (ifa) iz Štutgarta, Njemačka.

Izložba se može se pogledati u Dvorcu Petrovića do 16. maja.

Erih Salomon – u svoje vrijeme fotografska zvijezda, koja je sama sebe inscenirala – radio je lukavo, koristeći skrivene kamere, kako bi fotografisao „slavne savremenike u trenucima nepažnje“ (tako glasi i naslov njegove knjige).  Njegove metode koriste i današnji paparaci – ipak, njegove fotografije ne govore senzacionalističkim jezikom istraživanja. One prikazuju navike tadašnje političke i društvene elite – elite, koja tada još nije poznavala savjetnike za medije, kao i svakodnevni rad u politici, a ne njeno insceniranje.  Sam Erih Salomon je bio džentlmen, koji je fotografisao džentlmene. Kao reporter, za publiku časopisa je istraživao do tada nepoznat rad parlamenta. Uz to, njegov ugled mu je obezbjeđivao pristup najvišim krugovima moći, kao i dnevnim boravcima poznatih u oblasti filma, muzike, književnosti i umjetnosti.Kraj ove kulture, koji je se nazire izazovnom prisutnošću fašista od 30. oktobra 1930. u Berlinskom Rajhstagu, uticao je i na svijet fotografije Eriha Salomona.  1932. godine Salomon je fotografisao jedinu socio-političku reportažu u svom opusu: „Zatočenici svjetske krize“. Ona je nešto poput tamnog predskazanja budućnosti.

Mnoge fotografije Barbare Klem su u međuvremenu postale dio kolektivnog fotografskog sjećanja Njemaca. Nismo uvijek svjesni da su njene fotografije izvorno reportažne. I Barbara Klem koristi metodu „nenamještene slike“, ali ona ne koristi skrivene kamere. Slike fotografkinje počivanju na tačnom poznavanju njenih tema, pretačući ih u opšte važeći izraz.

Mirna prisutnost Barbare Klem omogućava da fotografisane osobe, neprevarene u vezi sa njenom prisutnošću, nastave sa svojim radom. Mala i laka foto oprema, koja ni u kom slučaju ne sugeriše na profesionalan rad, olakšala joj je pristup značajnim događajima i neobičnim situacijama. Često se nalazi na margini događaja, fotografiše neposredno prije ili nakon vrhunca.  Time Barbari Klem uvijek uspijeva da izbjegne insceniranje politike i da prikaže događaje u njenoj pozadini. Njene fotografije su sve, samo ne ono što se podrazumijeva pod kratkim „blicom“. Barbara Klem prenosi svaki efekat. Savršenstvo njenih kompozicija je vidljivo tek tokom drugog posmatranja.