Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Irene Kuzmanović

U četvrtak, 4. aprila 2019. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Klub“ biće otvorena izložba Irene Kuzmanović  pod nazivom „Dog days“.

Irena Kuzmanović je rođena 1989. u Zagrebu. Završila je osnovne akademske studije – odsjek Primijenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i proglašena je studentom generacije.

Završila je master studije na istom fakultetu u klasi Nikole Božovića.

Bila je stipendista grada Beograda, stipendista republike Srbije i stipendista fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“. Do sada je ostvarila tri samostalne izložbe i učestvovala u više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Autorkin rad se nalazi u kolekciji hotela „Marriot“ u Beogradu.

Živi i radi u Beogradu.

U tekstu napisanom povodom ove izložbe Milica Špadijer je, između ostalog, zapisala: ,,Njena umetnost ipak nije sentimentalna, ni nostalgična. To duguje svojoj prozračnosti i lakoći koje govore o budućnosti koliko i prošlosti. Ako je linearno poimanje vremena zaista posledica ograničenosti ljudskog uma, nigde se to ne vidi bolje nego u centralnom radu izložbe koji nosi naziv “Prolaznost”. Na ovoj 9 metara dugačkoj rolni papira prikazan je životni ciklus od rođenja do smrti, ne hronološki, ne potresno, već onako kako to zapravo jeste.

Smenjivanjem usamljenih figura i onih koje ne mogu da dođu do izražaja od “okoline” koja im je doslikana postiže se efekat stvarnih, životnih scena i situacija“.

Izložbu će otvoriti Natalija Đuranović, kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.