Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Lene Nikčević i Julijana Helmšrota Modike

 

 

U utorak, 10. jula sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba Lene Nikčević i Julijana Helmšrota Modike pod nazivom IN-BETWEEN.

Lena Nikičević je rođena je 1977. godine u Podgorici, Crna Gora.

Nakon tri godine studija na Cetinjskoj likovnoj akademiji, diplomirala je 2001. i magistrirala 2003. na Visokoj školi lijepih umjetnosti u Turu, Francuska a u Sen-Pijer-de-Koru živi i radi do 2017. godine.

Pionir je i kamen temeljac Les Ateliers de la Morinerie, Udruženja umjetničkih radionica na prostoru od 15 000 m2 u napuštenoj fabrici Dubinski u Sen-Pijer-de-Koru u Francuskoj. Djela joj se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu kao i u mnogobrojnim institucionalnim kolekcijama u Francuskoj. Trenutno živi i radi u Baru.

 

Julijan Helmšrot Modika je diplomirao 2001. godine mozaik na Visokoj školi za mozaik u Spilimbergu u Italiji. Nakon studija se preselio u Francusku gdje je živio i radio do 2017. godine. 2006. godine osniva međnarodnu grupu MOSAÏZM koja je i danas aktivna na kolektivnim kreativnim projektima. Dobitnik je nagrade Orsoni za mozaik 2011. godine. Trenutno živi i radi u Baru.

 

„Nakon skoro godinu dana umjetničke rezidencije u ateljeu u Starom Baru, u tristagodišnjoj kući Jovovića u Gretvi, i nakon dvadesetak godina rada u inostranstvu, odlučili smo da prikažemo crnogorskoj publici postavku sačinjenu od više različitih ciklusa našeg stvaralaštva i time damo uvid u srž našeg djela. Znači izložba je viđena kao „stanje stvari“ ili, bolje rečeno, predstavlja redefiniciju mentalnog prostora u kome je put strategija rekonfiguracije identiteta. Prirodno, vidjevši da oboje potičemo iz kultura granica, bilo da se radi o ukrštanju bivšeg jugoslovenskog tla sa francuskim, ili bavarsko-sicilijanskog sa francuskim i crnogorskim. Mimo vizuelne i plastične raznolikosti, svi ciklusi su znači tematski okrenuti iskustvu granice u kojem svako na svoj način istražuje neodrediva područja koja joj se suprotstavljaju, ispitujući tako nove prostore i mogućnost njihovih razgraničenja“, zapisali su, između ostalog, autori o izložbi IN-BETWEEN.

Izložbu, koja se može pogledati do 2. septembra u Dvorcu Petrovića, otvoriće Maja Dedić, istoričarka umjetnosti.