Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Meke forme”

Izložba umjetnika Darka Vučkovića pod nazivom “Meke forme”, biće otvorena 3. februara 2020. godine, u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar.

Darko Vučković je rođen u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer, a 2012. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu završio je specijalnističke studije u klasi Zorana Vukovića, slikarski smjer. Godine 1999-2000. boravio na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska, gdje se počinje baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom. Član je ULUCG od 2002. godine. Učestvovao je na više umjetničkih kolonija, samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za kratki film “Gaia (Gea)” na Festivalu kratke forme AVI fest (Pogorica, 2017) i treće nagrade za skulpturu na London Art Bienale (2019).

Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti je, između ostalog, o radu Darka Vučkovića zapisala:

“Kroz dugu povijest umjetnosti umjetnici različitih generacija i poetika razmišljali su o prirodi, njenim disonancama i harmonijama ‒ ona im je bila inspirativni punkt. Jedan od tih umjetnika je i crnogorski vajar Darko Vučković (slikar po obrazovanju). Bira glinu, najstariji među materijalima, i rješava različite formalno-plastičke probleme direktno, prstom, šakom u supstancu materije. Umjetnik temelji svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture – na svijesti o govoru materijala; on prilagođava materijal ideji (i obrnuto), jer je ta linija interaktivna i višeznačna.“ Izložbu će otvoriti teoretičarka i istoričarka umjetnosti Maša Vulović.

Izložba se može pogledati do 31.03. 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 7 =