Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Mirjane Marsenić VujovićU utorak, 7. maja 2019. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu biće otvorena izložba Mirjane Marsenić Vujović pod nazivom “Ogledala u vodi”.

Mirjana Marsenić Vujović je rođena 1988. godine. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. godine, na odsjeku Slikanje u klasi prof. Branislava Sekulića. Dio specijalističkih studija pohađala je na School of Contemporary Art, Pont Aven – Francuska (Američka akademija umjetnosti). Magistarske studije iz oblasti slikarstva završila je 2013. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u klasi prof. Ratka Odalovića. Od 2015. godine radi kao profesor likovne umjetnosti u QSI International School Of Montenegro. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2011. godine.

Dobitnica je priznanja ,,21. jul“ od Opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti likovnih umjetnosti (2014.), ali i Godišnje nagrade za slikarstvo od Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja 2011 godine. Bila je predstavnica Crne Gore na 7. Igrama frankofonije u Nici, selektovana od strane Međunarodne komisije za francuski jezik i kulturnu raznolikost (2013). Imala je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Maja Dedić, istoričarka umjetnosti, je o Mirjaninom radu između ostalog, zapisala:

,,Uz suptilan osjećaj za koloritne modulacije i dočaravanje svjetlosnih prodora, smjenom toplih i hladnih boja, pastuoznih i sfumato hromatskih partija, umjetnica stvara djela puna utišane emotivnosti.

Koristeći sklad zelenih, oker, plavih, smeđih i narandžastih tonova, kroz koje nenapadno provijavaju bogate i maštovite smješe bjeličastih i svijetlih tonova načinjenih širokim potezima četke, katkad prozračne a katkad guste teksture, slika vizuelno naglašene površine listova i lokvanja koji su slobodno raspršeni po površini platna i papira’’.

Izložbu će otvoriti Natalija Đuranović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 31. maja.