Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Mitske slagalice”

U petak, 29. marta 2019. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba – zajednički projekat umjetničkog tandema Vane Urošević i Zorana Todovića pod nazivom „Mitske slagalice“.

Vana Urošević (1961) je završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine u klasi prof. Mladena Srbinovića, a 1987. je na istom fakultetu završila postdiplomske studije u klasi prof. Radomira Reljića. Dobitnik je Nagrade Dimitar Kondovski na Zimskom salonu u Skoplju i Prve nagrade za rad „Alhemičarska kutija” na IX Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Predstavljala je Sjevernu Makedoniju na Venecijanskom bijenalu umjetnosti 2003. godine. Izlagala je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Sjeverne Makedonije od 1984. godine. Radi u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Zoran Todović (1958) je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Božidara Džmerkovića 1983. i postdiplomske studije 1985. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miodraga Rogića. Studijski je boravio u Parizu 1991. godine. Dobitnik je više međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja (Politikina nagrada, Gran pri Varna, Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu..). Izlagao je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1984. godine. Redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Od 2010. godine, pored samostalnih nastupa, Vana Urošević i Zoran Todović realizuju i izlažu i zajedničke projekte.

„Isprepletali su se motivi srednjevekovne tapiserije o Davidu i Vitsaveji, alhemičarski crteži i fotografski prikazi velelepnog višestoletnog doma malteške porodice iz La Valete. U svojim alhemijskim kuhinjama, najpre zasebno jedno od drugog, a onda u četiri ruke, tkali smo novu  priču misleći na lepotu i rugobu, moć i nemoć, pravdu i nepravdu, okrutnost i nežnost, strast i ravnodušnost, greh i pokajanje, u mekoj svili vremena prošlih i vremena sadašnjeg…” zapisali su, između ostalog,  u tekstu za katalog Vana & Zoran.

Izložbu će otvoriti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.